Jednou z prvních překážek, na kterou lidé, pomýšlející na koupi vířivé vany, narazí, je prostor. V povědomí totiž přetrvává názor, že vířivá vana je výsadou zahrad, venkovních teras a luxusních domů. Jenže to už dávno není pravda. Vířivka může mít rozměry klasické vany a technologie, které ji obsluhují, se stále zmenšují a zefektivňují.

Vířivé vany určené pro využití v bytě musí mít několik specifik. V první řadě je třeba pracovat s modely s odpovídajícím plošným zatížením - to by nemělo přesáhnout 500 kg na m². V opačném případě je nutná konzultace s odborníkem. Rozměry by pak měly být kompaktní, ale zároveň uživatele v nejmenším neomezovat. Vířivá vana dlouhá do 2 metrů a široká do 1,5 metru by měla poskytnout dostatečný komfort pro dva a někdy dokonce tři uživatele.

Umístění

Míst, kam takovou vanu umístit, je několik. Majitelé bytů s balkony nebo lodžiemi mají hledání vhodného prostoru ulehčené. Vířivá vana najde své místo právě tam. Stejně tak lze využít například střešní terasy. Vaně totiž povětrnostní podmínky nijak nevadí - celoroční provoz je zajištěn i v době studené české zimy.

Ostatní musí trochu zaimprovizovat. Pokud budete na vanu myslet třeba při rekonstrukci bytového jádra, lze ji vhodně zakomponovat do koupelny. V ostatních případech je možné pomýšlet třeba na umístění do haly, problém samozřejmě není ani některý z pokojů. Vana totiž nepotřebuje stálý přívod vody a vystačí si s napájením z běžné 220V zásuvky.

Vzhledem k tomu, že vířivá vana v interiéru vždy znamená určité riziko, je nezbytné, aby její hydrodistribuční soustava byla vybavena systémem stavítek. Ta v případě poruchy umožní odpojit konkrétní část vany a zabránit nehodě. Pokud to koncepce místnosti umožní, je vhodné vybavit podlahu výpustí o propustnosti alespoň 75 litrů za minutu.

Také je důležité myslet na to, že je třeba zachovat přístup ke všem stranám vany anebo umožnit její odtažení od stěny do vzdálenosti alespoň 70 centimetrů.

Malá umí to, co velká

I malá vana musí zajistit maximální komfort pro všechny své uživatele. I při kompaktních rozměrech by měla nabídnout alespoň jedno lehátko pro celkovou masáž všech svalových skupin. Sledujte i vybavenost jednotlivých masážních pozic - zde není třeba dělat kompromisy, všechny pozice by měly být náležitě osazeny dostatečným počtem trysek. Dobrou službu prokážou trysky s autorotačním systémem, které vyvinou dostatečný proud i u malých vířivek.

Samozřejmostí je pak vybavení kvalitními technologiemi. Právě u bytových vířivek je důležitá stoprocentní spolehlivost - ve vnitřním prostoru je třeba zcela eliminovat riziko úniku vody. ***

10 dobrých rad

10 nejdůležitějších bodů, na které nesmíte zapomenout při výběru vířivky do bytu, shrnuje Jan Mikisek. Jeho společnost SPA STUDIO dováží a instaluje vířivky českým i slovenským zákazníkům. Zkušenost má s nejrůznějšími řešeními - od SWIM SPA po malé vířivky.

  • Nevybírejte podle nejnižší ceny. Levná vana musí jednoznačně někde ušetřit - většinou na kvalitě provedení. Taková vana bohužel může ohrozit váš majetek a někdy dokonce život.
  • Sepište své požadavky. Je dobré vědět, jak často a kolik lidí bude vanu používat. Máte-li zdravotní problémy, uveďte je také. Dobrý prodejce podle toho dokáže vybrat model vám na míru, případně zajistit úpravu (třeba změnit dispozice trysek) u již hotového modelu.
  • Vyfoťte si prostor, kam bude vana instalována. Dobrý prodejce spolu s týmem techniků vyhodnotí jeho vhodnost a případně navrhne dílčí úpravy. Spolu s architektem pak dokážou dodat vizualizaci uvažovaného řešení, abyste si lépe dokázali představit, jak bude nainstalovaná vířivka vypadat.
  • Všímejte si konstrukce vany! Aby byla vana bezpečná, dlouho vydržela a nebyla drahá na provoz, musí splňovat několik základních podmínek. Musí být vybavena samonosnou ocelovou konstrukcí, izolací vnitřního prostoru (ne však pěnou, která zcela zamezuje přístup k technologiím!) a kvalitním materiálem skořepiny (standardem jsou například samočisticí materiály s antibakteriálním účinkem). Důležité je také obložení vany, které by mělo mít dobré izolační vlastnosti.
  • Kontrolujte vybavení vířivky včetně vnitřních technologií. Zjistěte, od jakých výrobců pochází a jaké splňují certifikace. Všimněte si funkcí řídicí jednotky a řídicího panelu a nechte si od prodejce ukázat veškeré alternativy.
  • Design přesně, jak si přejete. Většina výrobců dokáže upravit vzhled vířivky tak, aby krásně zapadla do vašeho interiéru. Nechte si předvést portfolio materiálů a barev, které je možné využít, a zpracovat si vizualizaci od bytového architekta!
  • Nevybírejte jen z katalogu! Dobrý prodejce vám dokáže předvést většinu modelů na živo, případně ukázat již realizované reference.
  • Špatný servis stojí jen nervy a peníze. Volte jen ty prodejce, kteří dokážou zajistit rychlou dostupnost svých servisních týmů, a to po celé České republice. Standardem bývá garance odstranění problému do 48 hodin od kontaktování servisního týmu.
  • Pozor na dopravu! Dopravit vířivou vanu nebo SWIM SPA na místo instalace není jen tak! Občas je potřeba využít těžké techniky, případně vrtulníku. Ověřte si předem, kolik bude instalace stát, ať nejste nemile překvapení astronomickou sumou!
  • Vyhledávejte záruky - jsou důležité! Vířivá vana by vám měla sloužit po několik desetiletí. Solidní výrobci proto dávají záruky násobně překračující zákonnou povinnost. Vyžadujte doživotní záruku na konstrukci vany a prodloužené záruky na technologie.