Jsme omámeni náhlým sluncem a jarní únava na sebe nenechává čekat. Jak ji přemoci? Úplně nejjednodušší rada pro začátek zní „dostatek tekutin a hodně vitamínů“. To obojí se dá optimálně spojit ve vitamínových nápojích z čerstvého ovoce a zeleniny. Na alkoholických koktajlech si dáváme záležet i výtvarně; správná sklenka i odpovídající zdobení už k nim nedílně patří. Není ovšem důvodu, abychom i nealkoholický drink nepovýšili správným a nápaditým výběrem skla a zdobením na slavnostní nápoj. Nemusíme pít to, co je zdravé, jen z obyčejných skleniček, naopak – do napoleonky odvážně nalijeme pomerančový ostře oranžový džus, do vysokého tumbleru jablečnou šťávu s mrkví, ozdobenou dvěma slámkami a řezem pomeranče. Ve vysoké flétně nemusí být jen temný koktajl s whisky, ale také stejně tmavá rybízová šťáva. Anebo třeba nápoj zvaný Tekuté třešně. Připravíme jej následovně: Potřebujeme 20 dkg tmavých třešní, 0,4 litru šťávy z černého rybízu, 2 plátky citronu, 6 kostek ledu. Z tohoto množství připravíme asi tři porce koktajlu (cca 6 dcl). Odpeckované třešně dáme do mixéru, přilijeme zchlazený mošt a citronová kolečka bez kůry. Mixujeme asi minutu, potom přecedíme přes hrubší sítko a nalijeme opět do mixéru. Nyní krátce rozmixujeme s drceným ledem. Nalijeme do vysokých sklenek na nožce a podáváme na tácku, se slámkou a řezem citronu. Medem a hrozny vonící nápoj Sluneční svit odpovídá současnému počasí. Na tři porce potřebujeme 2 velké zralé broskve, 0,4 litru hroznového moštu (do kterého ještě můžeme rozmačkat čerstvé kuličky hroznového vína), 4 kostky ledu a 2 lžíce medu, nejlépe lesního. Rozkrájené broskve s moštem a medem rozmixujeme (něco přes jednu minutu), přidáme rozdrcené kostky ledu a ještě deset vteřin mixujeme. Přecedíme do džbánku a lijeme do koktajlek nebo flipových pohárů. Nalijeme do 2/3 sklenky a dolijeme sodou. Na dno sklenky můžeme předem dát kávovou lžičku tmavého medu, ten by se neměl rozmíchat a měl by zůstat na dně. Do každé sklenky vhodíme po dvou hroznových kuličkách a přiložíme slámku. -ag-