Pokud vám slovo marmoleum připomíná linoleum, jste na správné cestě. Jedná se totiž o jeho typ a setkáte se také s označením přírodní linoleum. Spíše si ho představte jako jeho bratra než dvojče. Rozdíl mezi nimi je v materiálu, vůni i dlouhé trvanlivosti. Pokud vyhraje soutěž o vaši podlahu, vydrží vám při správné péči až 50 let.

Mýty o podlahové krytině Marmoleum se tady pěkně vyvrací:

Zdroj: Youtube

Marmoleum není na podlahářském trhu žádná novinka

Využívá se již od konce 19. století a je oblíbené i dnes. Žádnou chemii v jeho složení nehledejte, je vyrobeno pouze z přírodních materiálů - lněného oleje, pryskyřice, vápence, pigmentů a dřevěné moučky.

Na rozdíl od klasického linolea nezapáchá a je vhodné pro alergiky a astmatiky. Na povrchu se totiž nemnoží bakterie, je bakteriostatické. Proto se s ním často setkáte ve školách a nemocnicích. S marmoleem vám nebude zima na nohy, protože velmi dobře izoluje a ještě líp se uklízí. A když za několik desítek let doslouží, lze marmoleum ekologicky zlikvidovat.

Marmoleum má i nevýhody

Cena marmolea se odvíjí od tloušťky povrchu, výrobce i barvy. Obecně za něj zaplatíte více než za klasické linoleum. Pokud si ho vyberete, má specifické nároky na pokládku. Povrch nesmí být vlhký, křivý a hrubý. Tak na to myslete.

A péči mu musíte věnovat i nadále. Voskujte jej v místnostech, které využíváte nejčastěji. Pozor si dávejte na kolečkové židle a neopatrné hraní dětí. Povrch je méně odolný a snadněji na něm vzniknou rýhy. Dobře mu nemusí dělat ani voda, proto podlahu vždy důkladně otřete, aby byla suchá, a dobře si rozmyslete, zda je marmoleum vhodným povrchem do vaší koupelny.

Zdroje: https://veselebydleni.cz, https://drevostavitel.cz