Sušené houby mají tu výhodu, že vydrží roky a zároveň neztratí svoji chuť a aroma. Není dobré sušit ale všechny houby, některé jsou více a některé méně vhodné. Tak třeba babky sušte, pouze pokud jsou opravdu zdravé, jinak riskujete šíření parazitů. Nehodí se ani choroš, václavky, čirůvky nebo pýchavky. Ideální jsou pak všechny druhy pevných hřibů, klouzci, milované žampiony nebo bedly.

Jak začít se sušením

Nesušte červavé houby, které jsou mokré nebo nějak plesnivé. Rozhodně je před sušením neoplachujte, tím si zaděláte na problém ve formě plísně. Jakmile máte houby vytříděné a očištěné, nakrájejte je na půl centimetru široké plátky. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem.

Sušení trvá dlouho, ale vyplatí se

Nastavte troubu asi na 20 stupňů, aby se čerstvé houby nezapařily. Po dvou hodinách zvyšte stupně na 60. Ideálně zapněte větrák, jinak nechte pootevřená dvířka, ať vzniklá pára může odcházet ven. Houby pravidelně obracíme.

Skladujte je dobře vychladlé ve sklenicích ve tmě.

A pokud chcete houby zpracovat hned, dáváme tady návod na skvělou kulajdu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: blesk.cz