Přírodní barvy jsou, jak už název napovídá, šetrné k přírodě během jejich výroby, nanášení i likvidace. Jsou oblíbené zejména u lidí, kteří hledají co nejekologičtější řešení bez neblahých účinků na naše zdraví. Navíc se nebudete trápit s ředidly a rozpouštědly, většina přírodních barev je totiž založena hlavně na vodě.

Ocení je i děti

Malování pokojů je občas pěkná zábava, u které se na nějaký čas zaměstnají i neposedné ratolesti. Při nákupu barev můžete narazit i na takové, které vaši místnost provoní přírodním aroma, a tudíž nepoškozují zdraví. Můžete tak společně během malování stěn hádat, jaké přírodní přísady barva obsahuje. Někomu sice vonět nemusí, není na nich ale nic závadného.

Kromě dětí z nich budou mít radost i alergici, protože stěny s přírodní barvou se elektrostaticky nenabíjí a nepoutají tolik prachu.

Vhodné i pro vlhké místnosti

Některé z nich se skvěle hodí i do koupelny nebo jiné vlhčí místnosti díky voděodolné kaseinové barvě a dezinfekčním vlastnostem. Plísně a bakterie, zvláště v takto namáhaném prostředí, nebudou mít šanci. V obchodě hledejte výrazy „eko“, „bio“ nebo „natur“.

Zmínili jsme výhody, ale pro objektivní rozhodování je nutné nahlédnout i na odvrácenou stranu mince. Bio barvy nakoupíte obvykle za vyšší cenu, a přitom budete vybírat z menšího vzorku odstínů, než jak jste byli doposud zvyklí. Nemusí se hodit také na všechny povrchy. Správně se mají aplikovat na vhodný povrch – například minerální barvy na minerální substráty, hliněné barvy na hliněnou omítku. Když to budete dodržovat, rozhodně neprohloupíte. Není to ale nutná podmínka.

Zdroje: receptyprimanapadu.cz, dumbarev.cz