Každý rok fungl nový

Každý rok se tento hotel staví znovu. Každý rok začíná nový příběh z ledu, sněhu a podmanivé atmosféry. Kanadský Hôtel de Glace je tak trochu umělecké dílo, tak trochu zajímavá technická stavba… ale především jde o skvělý podnikatelský nápad. Začíná v prosinci a taje v březnu. „K tomuto nápadu postavit v Kanadě takový hotel nás inspiroval obdobný projekt ze švédské vesničky Jukkasjärvi, kde lední hotel funguje už více než deset let,“ říká Marie-Eve Laganiere z oddělení komunikace Hôtel de Glace.

V provincii Quebec je zima jako z kýčovité pohlednice: slunce, modrá obloha a spousta sněhu. Projekt ledového hotelu vznikl v roce 2000 a těch pár let svého fungování stihl posbírat spoustu ocenění, ale především ho navštívily tisíce lidí. „Od začátku našeho fungování to bylo více než půl miliónu lidí,“ upřesňuje paní Laganiere.

Je to iglú? Ne, je to lední hotel

Projekt ledního hotelu vymyslel Jacques Desbois, nadšenec zimních sportů, muž přezdívaný „Mr. Igloo“… „Když tak ulítlý hotel mohou mít ve Švédsku, proč ne my v Quebecu, hlavním městě sněhu,“ řekl si Desbois a pustil se do realizace nápadu netradičního zážitkového hotelu. Představte si masu sněhu vážící 15.000 tun. Připočtěte k tomu 500 tun ledu a výšku kolem 5,5 metru. A zdi ručně tesané jako umělecké dílo. Nábytek je z ledu a všech 36 pokojů pro hosty se musí rezervovat dlouho dopředu. Hostům hotel nabízí saunu, funkční krby a další vymoženosti moderního turismu. Kromě toho se můžete v Hôtelu de Glace nechat v místní kapli oddat. O hosty se stará personál čítající kolem 100 lidí.

Jak se staví Hôtel de Glace

Na začátku prosince nastoupí dvacet dělníků, kteří začnou na kovové konstrukce nanášet vodu, ta se mění v led, který se pak dále opracovává a ladí tak, aby vše bylo podle představ majitele.

V půlce ledna se pak otevírá. A za dva tři měsíce je zase konec. Hotel roztaje, konstrukce se uklidí a počká zase na další sezonu… A na závěr, kdybyste se rozhodli do Quebecu vypravit: cena za noc začíná na přibližně 4.000 korun a kromě welcome koktejlu v hotelu dostanete i kompletní vybavení pro noc na ledovém lůžku.

Hlavní fakta o hotelu

  • Jediný lední hotel v Americe
  • Vyroben z 15.000 tun sněhu a 500 tun ledu
  • Celková plocha areálu 3.000 m2
  • Výška stropů 5,4 m
  • 36 pokojů a suites s celkovou kapacitou 88 hostů
  • Venkovní lázně a sauna

-var-Foto: ©Xdachez.com