Hutní společnost Vítkovice Steel uzavřela zakázku na dodávku plechů pro vybudování dálničního mostu, který bude součástí severomoravské dálnice D47. Hodnota zakázky se blíží 100 milionům korun, řekl generální ředitel firmy Vladimír Bail. Stavba mostu začala letos v srpnu a podle ředitele skončí na jaře 2006.

Vítkovice podle Baila chystají dodávku plechů i pro další dálniční most, který povede nad soutokem Ostravice a Odry. Most se má začít stavět v únoru 2005. K výrobě mostů slouží speciální plechy z Atmofixu, které jsou pevnější, mají dlouhou životnost a jsou odolné povětrnostním vlivům.

"V letošním roce přímé dodávky plechů pro mostní konstrukce tvoří necelých pět procent z dodávek na český trh a jejich roční finanční objem dosahuje zhruba 280 milionů korun," dodal Bail.

Severomoravská dálnice D47 bude měřit 110 kilometrů a spojí Lipník nad Bečvou a Ostravu s Věřňovicemi u polských hranic. Dálnici mají protnout desítky mostů. Zakázky na další mosty zatím nebyly uzavřeny. Celá dálnice měla stát 80 až 85 miliard korun.

Vítkovice Steel se zhruba 1600 zaměstnanci loni měly zisk před zdaněním 143 milionů korun po předchozích 46 milionech. V součtu se státním Osinkem, který huť od května 2002 vlastní, dosáhly tržby 9,09 miliardy. Hutní firma se bude prodávat formou dvoukolového výběrového řízení; o podíl se zajímá například ruská společnost Severstal nebo skupina LNM, která vlastní také Ispat Nová huť. -čtk-