Výstava Garden Futures: Designing with Nature nevnímá zahrady pouze jako místo, kam utíkáme čerpat energii. Orientuje se na společenská témata typu udržitelnost, biodiverzita nebo sociální vztahy a zkoumá minulost, přítomnost a budoucnost zahrad pro život.

Fanouškům nabízíme diskuzi kurátorů této výstavy s odborníky:

Zdroj: Youtube

Ale pokud chcete čistě praktickou inspiraci a zajímá vás, jak se dá vytvořit jedlá zahrada ve městě, klikněte sem:

Zdroj: Youtube

Co můžete zažít

Výstava je rozdělená na několik částí a prezentuje ukázky designu, zahradní a krajinné architektury, včetně venkovního nábytku, vertikálních řešení nebo třeba komunitních zahrad. Kromě jiného se vrátíte do 19. století a připomenete si Wardův skleník, díky němuž se rostliny začaly stěhovat doslova po celém světě. A také se, bohužel, rozšířily invazivní druhy.

Další část výstavy zaměřující se na 20. a 21. století prezentuje originální projekty. Například oázu zeleně jako umělecké dílo, které vyrostlo poblíž jaderné elektrárny v Anglii, komunitní zahradu v Kuala Lumpur nebo projekt čínského tvůrce, který propojuje skrz videohru virtuální a reálné prostředí. Závěrečná část výstavy se věnuje budoucnosti. Kdo ví, zda nás opravdu čekají pochozí rozkvetlé louky, ale z textilu?

Kdy a kde

Výstava Garden Futures právě probíhá v kampusu designové značky Vitra ve Weil am Rhein v Německu až do 3. října 2023. Poté se vydá na cesty, například od 10. 11. 2023 bude k vidění v Design Museum Helsinki a Muzeu finské architektury. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Vitra