Samozřejmě, že každá dřevostavba musí být perfektně zpracovaná, jinak hrozí, že se skutečně stane to, co je napsáno nahoře. Pokud bude kondenzovat voda, zvýší se vlhkost, a to je ideální pro dřevokazné houby a také brouky. Jenže když bude kondenzovat voda v domě ze zateplených cihel, sice dřevokaznou houbu nenajdete, ale zato se budou rozlézat plísně a oprava takového domu je často složitější než u dřevostavby.

Co dělat proti vlhkosti?

Pokud máte obavy, že se do konstrukce domu dostane vlhkost a tím se naruší jeho statika, pomoc je snadná. Do nosného skeletu z KVH hranolů lze zabudovat systém monitoringu vlhkosti, který umožňuje skrze zabudovaná chytrá čidla sledovat jakékoliv vlhkostní výkyvy. Díky centrální jednotce s připojením na internet je tak možné zavčas odhalit poškození dřeva a prodloužit tím životnost stavby. Zkušenost s touto technologií potvrzují například Vexta domy. „Naše firma umožňuje zabudovat monitorovací systém, který slouží pro měření vlhkosti i teploty v interiéru a exteriéru. Jeho senzory dokážou sledovat vlhkost jak masivního dřeva, vzduchové dutiny uvnitř konstrukce domu, sendvičové podlahy, tak vlhkost laminovaného dřeva,“ uvádí Tomáš Veselý, ředitel značky Vexta domy, českého výrobce dřevostaveb.

Možností je také správné větrání. Dřevo potřebuje mít svou vlhkost, která nesmí být ani moc velká, ani malá. Klasické větrání okny je samozřejmě možné, ale pokud bude venku vlhko, nechceme si ho pouštět i dovnitř. Když vaříme, chceme naopak dostat vlhkost ven. Můžeme vše řešit řízeným větráním, ale to i s rekuperací tepla si nedovede standardně poradit s relativní ani absolutní vlhkostí vzduchu. A tak je vhodné instalovat do domu řízené větrání, které má v sobě vřazen takzvaný entalpický výměník. Ten umožňuje udržovat v interiéru neustále správně nastavenou vlhkost. Neodvede ji prostě ven a nevysuší interiér, ale s vlhkostí pracuje a dokáže ji správně regulovat.

Zdroj: Dům&Zahrada, Vexta domy, Zehnder

Titulní foto: Dřevostavba Bungalov B123 od Vexta domy