Vlnatku krvavou poznáte na svých jabloních snadno. Tvoří bílá voskovitá vlákna, která na první pohled připomínají vatu. Vytváří je kolem sebe jako ochranu před predátory. Samotná vlnatka je velká asi 2 cm, má černošedou, hnědou či žlutohnědou barvu. Svým vzhledem vám může připomínat mušky s bílými chloupky.

O dalších chorobách jabloní se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Vlnatka se umí přizpůsobit

Pokud vlnatku rozmáčknete, zanechá za sebou hnědo-červenou kaši, která připomíná zaschlou krev. Vlnatky jsou teplomilné a přizpůsobivé. Postupně se zvládnou adaptovat také na chladnější prostředí. Jejich původním hostitelem je jilm, ten už však díky přizpůsobivosti nepotřebuje. Dalšími hostiteli mohou být jeřáby a okrasné keře (hlohyně, skalník a kdoulovec).

Jak vlnatka škodí?

Vlnatky se živí mízou. Po rostlině se pohybují rychle a napadají všechny její části. Velké kolonie napáchají nejvíce škody na stromech přímo pod zemí. V místě napadení se tvoří hálky. Ty se mohou rozštěpit, pak do nich vniknou choroby, jako je rakovina jabloně. Navíc jde o vytvoření prostředí ideálního pro výskyt plísní.

Vlnatky způsobují deformace jabloní, žloutnutí listů, odumírání větví a vznik nádorků.

Jak se zbavit vlnatky krvavé?

Přirozenou cestou

Vlnatka má (naštěstí pro vás) hned několik přirozených nepřátel. Mezi nimi například cizopasnou vosičku, ta se bohužel tvoří zejména koncem léta. Vhodné jsou však i larvy slunéček, pestřenek, zlatooček a škvorů.

Mechanickou cestou

Silně napadené větve je nutné uříznout a spálit. Někdy se mšice povede spláchnout ze stromu silným proudem vody. Ta je však nezabije, proto se velká část vlnatek vrátí na strom.

Chemickou cestou

Nejběžnějším způsobem, jak se zbavit vlnatek, je použití insekticidu. Je nutné používat systémově účinný insekticid, který se dostane až ke kořenům stromu.

Zdroj: influentialpoints.com, biocont.cz