Chryzantéma je klasickou podzimní květinou, je nápadná s krásně vybarvenými květy. Většinou tuto květinu využíváme v exteriéru, ale i v interiéru najde uplatnění – vnese do něj teplé barvy, celý ho prozáří. Pojďte se tedy podívat, jaké kombinace a nápady lze využít k přípravě působivých aranžmá, která vás naladí na kratší dny a delší večery.

Žádné složitosti - jen květiny

Po návratu domů z osvěžující procházky přijde k chuti šálek

čaje. Ale šálkem čaje nemusíme zahřát jen naše tělo, ale i duši. Postačí nám k tomu zajímavé šálky, které využijeme jako vázy. Do nich umístíme různé chryzantémy a několik hlaváčů hvězdicovitých (Scabiosa stellata) a postavíme je na zdobný zrcadlový podnos. Jemné, elegantní a půvabné.

Další zajímavé aranžmá s lehkou příchutí orientálního zenu vytvoříme za pomoci nádoby s lesklým povrchem (nejlépe porcelánové nebo kovové) a květů chryzantém a jiřin. Atraktivní nádobu pak už jen stačí naplnit vodou a na hladinu umístit větší počet květů chryzantém a jiřin různých velikostí. Shluk květů různých velikostí vytvoří uvolněný dojem a veselé barvy utlumí strohé linie nádoby. Květiny je také možné zapíchat do pěnové hmoty.

Zvláštní, neuvěřitelné aranžmá, které upoutá pozornost a už ji nepustí. Je to recese? Nebo dílo

zamilovaného zelináře? Chceme-li být originální, můžeme květy zkombinovat i se zeleninou, třeba artyčokem. Na takové aranžmá budeme potřebovat stabilní vázu, artyčok a samozřejmě květy chryzantém. Různobarevné květy přilepíme (lepidlem na květiny) mezi listy artyčoku. Když budeme trpěliví, artyčok vykvete také a dodá dynamickému aranžmá další dimenzi.

Nebo si můžeme vytvořit na stůl zlatavé jezírko. Jako základnu použijeme lesklé zlacené kapradí a pokryjeme ho nakrátko seříznutými chryzantémami. Kapradí položíme do široké misky s vodou a květy necháme volně plout, abychom docílili dojmu jezírka v průzračném podzimním dni. Aranžmá vynikne nejlépe na nízkém stolku, kde bude vidět shora.

A studený podzim bude hned veselejší...

-td- Foto: Holandská květinářská kancelář