V čísle 5/23 časopisu Dům & Zahrada tohle řešíme. Pojďme se tak podívat jen na část tohoto problému.

Je samozřejmě ideální předcházet tomu, aby se nepořádek do bazénu vůbec dostal, ideálně zakrytím vodní plochy plachtou či prosklenou konstrukcí. Ty navíc snižují odpařování a chladnutí vody, a prodlužují tak dobu vhodnou ke koupání.

Jaká bazénová chemie se může využívat:

Zdroj: Youtube

Další nezbytností jsou bazénové vysavače odstraňující mechanické nečistoty a usazeniny ze dna a stěn. Na výběr máte ze tří druhů: mechanické (ruční), poloautomatické a plně automatické. Druhé dva lze snadno nainstalovat připojením přes skimmer k pískové filtraci. Mechanické vysavače vyžadují obsluhu a práce s nimi není úplně jednoduchá. Je potřeba napíchnout speciální kartáč s dlouhou násadou na velkou hadici, tu připojit k filtraci bazénu a pak si vyhradit několik minut na čištění.

Plně automatické přístroje se samy pohybují po bazénu podobně jako robotické vysavače v interiéru. Širokou nabídku kopíruje i cenová škála. Začíná u několika set korun (pro běžné rodinné bazény plně vyhovují) a končí u mnoha desítek tisíc.

Pravidelná filtrace

Chcete-li mít čistou vodu, filtrace je nezbytná. I když bazén zakrýváte a pravidelně ho vysáváte, malé mechanické nečistoty se do vody stejně dostanou. Zvolit můžete systém kartušový, který je ideální pro menší bazény. Textilní kartuše lze snadno vyjmout a očistit kartáčem a vlažnou vodou.

Větší bazény vyžadují pískovou filtraci. Čištění v pískovém filtru probíhá pomocí ovládacího ventilu, který je vždy součástí systému. Písek se musí jednou za 2–4 roky vyměnit.

Při vysokých teplotách vzduchu a nadprůměrné zátěži bazénu se doporučuje přefiltrovat všechnu vodu jednou za 3 až 4 hodiny, jinak stačí 6 až 8 hodin.

Tento

Tento článek můžete najít celý v časopisu Dům & Zahrada 5/23.