Hlavní výhoda termostatické baterie je obsažená už v jejím názvu, nabízí stálou teplotu vody. I když ji dopouštíte. Stačí si nastavit přesně takovou, jaká vám bude vyhovovat. Když budete chtít změnu, teplotu vody jednoduše upravíte. A rychle.

Největší výhody

S termostatickou baterií už netřeba čekat, až se smísí teplá se studenou. Nebudete zbytečně utrácet další peníze navíc za proteklou vodu, než se dočkáte kýžené teploty. A co je nejdůležitější, neopaříte se, jakmile dojde ke kolísání tlaku nebo teploty vody v potrubí. Ani když bydlíte v paneláku a ve chvíli, kdy se sprchujete, se začne voda ze stejného potrubí používat jinde (například soused pod vámi spláchne). I na tohle baterie dokáže rychle zareagovat.

Kde ji můžete využít

Termostatická baterie se nejčastěji využívá ve sprchovém koutu nebo se přidává k vaně, největší nabídka na trhu je tudíž v těchto oblastech. Ale když na to přijde, můžete ji mít rovněž u umyvadla, nebo dokonce u bidetu, případně v kuchyni. Najdete je v nástěnném i podomítkovém provedení.

Pohoda pro rodiny s dětmi

Baterie je vybavená dvěma ovladači. Jedním se nastavuje průtok vody, druhý reguluje teplou a studenou a má i takzvanou dětskou pojistku. Běžně se používá voda o teplotě 38 ºC. Když chcete změnu, teplotu vody snadno upravíte. Pro dospělého to není problém, ale malé děti to nedokážou. Proto se můžou bezpečně osprchovat nebo si umýt ruce, i když jim některý z rodičů nebude stát za zády.


Hodí se i dospělým

Ale výhody termostatické baterie využijí rovněž dospělí, ať jsou mladší nebo starší či handicapovaní. Hlavně v menších sprchových koutech se stává, že nechtěně posunete páku baterie, a teplota vody se náhle změní. Nebo si chcete do vany dopustit stejně teplou vodu, a musíte si na ni počkat.

5 poznámek navíc

  • Při výběru termostatické baterie se ptejte na použité materiály, záruky a zajímejte se také o rychlost mísení teplé a studené vody (prodávají se i baterie, které to umí v řádech desetin sekundy).
  • Rovněž je důležité, aby horká voda nadmíru neohřívala povrch baterie.
  • Už nikdy nezavadíte o páku, protože ji termostatická baterie nemá.
  • Prodloužit životnost termostatické baterie pomáhá mechanický filtr instalovaný na hlavním přívodu vody.
  • Ovladače baterie by měly být konstruované tak, abyste jimi mohli snadno manipulovat, přestože máte mokré či dokonce namydlené ruce.

Zdroj: denik.cz, sanitino.cz