Pár dní před Štědrým dnem už nás zastihne většinou ve znamení typických vánočních barev, ale i vůní. Autor: archiv Vedle vjemů optických jsme zahlceni i uklidňujícími (a lákavými – pokud jde o vánoční lahůdky) dojmy čichovými. Těsně před Vánocemi je už celý byt provoněný - voní čerstvě napečené cukroví, vánočky a potom je tu samozřejmě voňavá klasika – purpura na plotně a vánoční františky. Kuchyně se ale také může krásně provonět i jinak, nápaditěji, když na radiátory připevníme plátěný sáček s voňavým kořením. Nejlepší je hřebíček, skořice nebo badyán. Jak se koření zahřívá, vůně stoupá vzhůru. Také můžeme oleje ze zmíněného koření kápnout do aromatické lampy. V barvách Vánoc Byt a zejména kuchyně či kuchyňský kout se nám postupně proměnil a teď je ve slavnostním - plný typicky vánočních barev. Má to své tradiční odůvodnění, které někdy už ani neznáme. Hlavní je zelená – zelený stromek, větvičky, zelené stuhy. Zelená se vyskytuje byť i jen v náznaku na ubrusech, svícnech, je součástí adventních věnců, různých aranžmá ve vázách. Zelené je i jmelí, které věšíme pod lustr a pod kterým se máme pro štěstí políbit. Zelené výhonky a větvičky symbolizují život, zelená barva má přinést lidem zdraví a štěstí. K tradičním vánocům ale patřila i červená, která měla chránit obyvatele domu. Zastoupená je například červenými jablíčky, červenými mašlemi na stromku i na svícnech, stužkami na perníčcích. Zlatá barva pak měla jiný cíl (vedle pojídání novoroční čočky) měla přinést do domu peníze. Sváteční domácí jemný likér Autor: archiv Nakonec jedna lahůdka pro dospělé, která také krásně voní a chutí připomíná Bailey´s. Potřebujeme jenom 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka, 1/2 litru rumu a 200 ml smetany ke šlehání. Zavřené plechovky s mlékem vaříme ve vodě mírným varem 1,5 hodiny. Po důkladném zchladnutí otevřeme. Šleháme v mixéru, postupně doléváme rum a smetanu. Silnější sklenky na likér vložíme na chvíli do mrazničky, musí být před podáváním likéru vychlazené. Podáváme čisté nebo s ledem. -ag-