Poté, co ovoce vyndáme z chladničky či spíže, je na řadě správné a zároveň lákavé servírování. Nabízet ovoce můžeme v podstatě dvěma způsoby: může to být jakási dlouhodobější nabídka, kdy ponecháme ovoce na míse a kdy si je členové rodiny kdykoliv během dne mohou sami vzít. Druhou variantou je servírování ovoce k jednotlivým jídelním chodům – od snídaně po slavnostní večeři.
Závěsné několikapatrové drátěné košíky
Umístění ovoce či zeleniny na nich je nejen dekorativní, ale také účelné – ovoce je tady obklopeno vzduchem a nezapaří se. Závěsné koše jsou vhodné třeba na banány, které chceme nechat den důkladně dozrát. Naopak citrusy z košíků ujídáme rychleji. Koše se hodí třeba také na ořechy a další pochutiny, které jsou natolik velké, že nepropadnou oky, a které mají být na vzdušném, suchém (předpokládáme, že je v kuchyni digestoř) místě.
Ošatky z přírodních materiálů
Klasické staročeské ze slámy jsou sice dekorativní a velmi stylové v odpovídajícím stylovém interiéru, ale mají poměrně krátkodobou životnost. Mohou být totiž náchylné k plísni, když na nich náhodou zapomeneme měkkou broskev. Čištění slámy na sucho není dokonalé, mytí vodou a následné dokonalé sušení je problematické. Ošatky se tak hodí na suché plody, třeba ořechy všeho druhu. Využít je můžeme i na jablka a citrusy, které rychle spotřebováváme. Na venkově se dříve ošatky vždy po sezóně upletly z nové slámy nanovo. To bambusové mísy na ovoce jsou mnohem odolnější, voda jim nevadí, můžeme je bez obav omýt.
Záplava ovoce: slavnostní patrové mísy
Efektní jsou několikapatrové nerezové, porcelánové nebo alpakové mísy na ovoce. Na nich můžeme vytvořit krásná aranžmá z nejrůznějších druhů domácího i jižního ovoce. Jednodušší mísy s méně druhy ovoce můžeme nechat na stole přes den. Ovoce podléhající rychleji zkáze stejně jako bohatší mísy aranžujeme k slavnostnější tabuli. Tady se mohou objevit melouny všeho druhu, jahody, citrusy, tropické ovoce; variace mohou být nekonečné – vše podle naší chuti a fantazie. Dekorativní tu budou dlouhé hrozny vína v několika barvách – černé, růžové i bílé, které necháme splývat z nejvyššího patra mísy. Meloun má být na míse rozkrájen na plátky i s kůrou. Jablka a hrušky vybereme v nejvyšší jakosti a nejkrásnější poloosy dokonale vyleštíme. Pomeranče necháme vcelku nebo omyté nakrojíme na půlky. Meruňky, mandarinky omyjeme, osušíme naaranžujeme.
Na řadu pak přichází už jen to, jak si s ovocem poradit - jak je správně podle společenských pravidel správně konzumovat.
-ag-