V mnoha zemích lidé svařují alkohol a přidávají do něj voňavé ingredience, když je jim zima. Stačí se rozhlédnout po náměstích českých měst během vánočních trhů: vše je tady přímo zaplaveno svařeným vínem. O trochu jiné víno najdeme na vánočních trzích třeba v Německu, všude se pije také grog a punč a jejich varianty. Nechme se tedy inspirovat voňavými recepty před nastávající silvestrovskou nocí. Zkuste horké zimní nápoje inovovat a trochu si zaexperimentovat...

Máslový grogPotřebujeme: 1/4 litru vody, 1/16 litru rumu, 15 dkg cukru, kolečko citronu s kůrou, malou lžičku kvalitního másla.

Postup: Vodu dáme svařit s cukrem do hrnku, přidáme rum a kolečko citronu, když vše přejde varem, stáhneme z plotny a přidáme máslo. Naléváme do silnostěnných sklenic nebo pohárů.

Vinný grog Poměr ingrediencí dle chuti: červené víno s cukrem a kousky skořice přivedeme k varu na prudkém ohni. Po přejití varem odstavíme z ohně, nalijeme do sklenic a přidáme kolečka mandarinky a citronu (i s kůrou).

GlöggSkandinávský silný nápoj, jehož vtip a kouzlo spočívá ve svaření dvou druhů alkoholu dohromady. Potřebujeme 1 litr červeného vína, 1/2 – 1 dcl vodky, 2 hřebíčky, 2 – 3 kousky skořice, 5 zrnek celého kardamonu, hrst hrozinek, 10 loupaných mandlí, asi 2 lžíce cukru.

Postup: veškeré ingredience dáme do nerezového hrnce a přivedeme k varu. Podle chuti ještě případně dosladíme a cukr necháme rozpustit. Ihned odstavíme z ohně. Ještě horký nápoj naléváme – nejlépe do vysokých pohárů ze silného skla, nebo do malých kameninových hrnečků či džbánečků.

Svařené víno s vůní jalovce Svaříme samostatně víno, dodatečně přilijeme gin nebo borovičku. Rozpis je orientační, na litr vína počítáme asi 1 dcl ginu či borovičky, další ingredience přidáváme dle libosti.

Do nerez hrnku nasypeme trochu cukru a necháme zkaramelizovat. Zalijeme jej decilitrem vody a zamícháme. Přidáme hřebíček, kousky skořice, kousek vanilkového lusku a trošku citronové kůry (na jemném struhadélku dvakrát nad hrnkem strouhneme do kůry anebo jen několik kousků kůry nad hrnkem přelomíme). Nápoj povaříme dvě minuty, potom přilijeme červené víno a necháme opět přejít krátce varem. Stáhneme z ohně a přecedíme. Vlijeme do silnostěnných skleněných pohárů a dolijeme ginem nebo borovičkou.

-ag-Foto: www.isifa.com