Pokud jste svůj byt nevymalovali více než 4 - 5 let, máte na novou výmalbu nejvyšší čas. Otlučené rohy a otlapkané stěny kolem vypínačů nebo i různé cákance a šmouhy, které mimoděk přibyly na exponovanějších místech, způsobují, že byt ani při nejlepší snaze nevypadá tak úhledně a čistě, jak bychom si přáli. Navíc, pórovitá struktura barvy a omítky v průběhu let pohltila různé prachové částice i pachy, v důsledku čehož působí pokoje šedivě a zatuchle. Právě nový nátěr dokáže zlepšit nejen vzhled bytu, ale zároveň přispěje k nižší prašnosti, rozvoní vzduch a zregeneruje mikroklima místností. Nová malba je zároveň příležitostí přinést do bytu osvěžující změnu barev, případně zvýšit odolnost ošetřovaných povrchů.

Výběr nátěru

V současnosti je na trhu široká nabídka různých interiérových nátěrů, které mají specifické vlastnosti. Ve vysoce exponovaných místech, jako jsou kuchyně, chodby či dětské pokoje, určitě stojí za zvážení použití vysoce otěruvzdorné a omyvatelné barvy. Pokud vás trápí plísně, k dezinfekci postižených míst a k dalšímu zamezení růstu těchto mikroorganismů vám dopomohou penetrační nebo i malířské nátěry s fungicidním a antimykotickým účinkem.

V ložnicích je dobré volit lehké prodyšné barvy, které umožní i hlubší struktuře stěn podílet se na regulaci mikroklimatu v místnosti.

Pokud uvažujete o odolnějších, vodě odolných nátěrech do koupelny, sáhněte raději po barvách na silikonové, respektive silikátové bázi než po akrylátových barvách. Ty totiž vytvářejí souvislou neprodyšnou vrstvu, která se může ve vlhkém prostředí začít odlupovat.

Pokud přemýšlíte o barevných nátěrech, raději se vyhněte možnosti natónovat si požadovaný odstín svépomocí, protože pokud si hned napoprvé nepřipravíte dostatečné množství barvy, pravděpodobně se vám na druhý pokus stejnou barvu nepodaří namíchat. Nejjednodušším řešením je koupit si již hotové příbuzné nátěry, z nichž má každá značka alespoň 5 až 10 možností. Ti náročnější si mohou nechat namíchat požadovaný odstín v kolorovacím centru, které se běžně nacházejí ve specializovaných prodejnách nebo i ve velkých nákupních hobbycentrech. Ze vzorníku obsahujícího přes 3000 odstínů si zaručeně vybere každý a daný odstín je možné na základě jeho čísla kdykoliv znovu zakoupit.

Při výběru barvy jsou důležité i takové její vlastnosti, jako je paropropustnost, otěruvzdornost, krycí schopnost, vydatnost a aplikační vlastnosti. Na etiketě výrobku je třeba si vždy ověřit i účel a způsob použití barvy - na jaké povrchy se hodí, v jakém poměru se ředí, jak se nanáší. Bílé nátěry se obvykle prodávají hustší, takže před použitím je třeba zředit je dle návodu. Kolorované nátěry se však prodávají již v konzistenci přichystané přímo na použití, s čímž je třeba počítat při určování množství potřebné barvy. U barevných nátěrů je asi nejdůležitější vlastností krycí schopnost, která ovlivní, kolik vrstev nátěru bude nutné použít.

Přípravné práce před malováním

Když už jste si vybrali vhodný barevný nátěr, můžete se pustit do práce. Před začátkem malování je třeba veškerý nábytek a povrchy, které nemají být natřeny (včetně zárubní, vypínačů a lišt na podlahách apod.), důkladně překrýt fólií nebo přelepit páskou, protože moderní nátěry mají velmi dobrou přilnavost a po zaschnutí je jejich odstranění problematické.

Pro úspěšný výsledek je mimořádně důležitou fází příprava povrchu - odstranění všech odlupujících se částí staré malby a jejich vyhlazení, vyspravení otlučených míst, děr po hřebících apod. V bytech, které už cosi zažily a na jejich stěnách se vyskytnou různé neidentifikovatelné fleky, mastné skvrny nebo mají hodně zatmelených míst, je prakticky nezbytné použít penetrační nátěr, který povrch sjednotí, případně i zpevní a zajistí, že po uschnutí nového nátěru bude barva stěny jednolitá. Někdy je vhodné ještě předtím stěny omýt mýdlovou vodou.

Ideálním pomocníkem při svépomocném malování bytu jsou válečky. Při koupi válečku je třeba zvážit, jaká velikost bude správná pro pohodlnou a efektivní práci. Velký váleček sice nanáší barvu najednou na větší ploše a tedy i rychleji, ale po namočení do barvy je poměrně těžký a neobratný. Malý váleček se musí zase častěji namáčet do barvy a hůř se s ním dosahuje rovnoměrnosti nátěru. V každém případě budete potřebovat i jeden docela malý váleček nebo štětec, který použijete při nanášení barvy v rozích, na hranách a v těžko dostupných místech, například kolem radiátoru.

Realizace nátěru

Natírat by se mělo začít u okna a postupovat do hloubky místnosti, aby bylo proti světlu zřetelně vidět, které části stěny jsou již natřené. Nejprve se natírá strop a potom stěny. Plochy je třeba si nadělit na cca 1 m široké pásy a ty postupně vyplňovat. Je třeba dbát na správnou hustotu barvy a na to, aby na válečku bylo přiměřené množství barvy. Na regulaci množství barvy a její rozložení na válečku slouží plastová malířská mřížka. Natírat začínáme vždy uprostřed stěny a následně barvu roznášíme směrem nahoru a dolů. Druhou vrstvu barvy nanášíme vždy až po důkladném uschnutí první vrstvy, jinak by mohlo dojít k nalepení první vrstvy na váleček a znehodnocení celé práce. Na "ořezávání hran" při přechodech mezi dvěma barvami na jedné ploše nebo sousedících stěnách se používají speciální válečky s boční plechovou plochou, čímž se zaručí ostré ohraničení plochy, a zabrání se tak nežádoucímu zabarvení vedlejší plochy. Vzhled přechodových míst, například mezi bílým stropem a barevnou stěnou, je možné vylepšit ozdobnými polystyrénovými lištami, které se na stěnu lepí akrylátovým tmelem.

Foto: www.thinkstock.cz