Když už jsou ty Velikonoce, tak si řekneme něco o vrbách. Jejich druhů je totiž opravdu hodně a vybrat si můžete právě ten váš druh, který vám vhodně doplní zahradu. A že nemáte podmáčenou půdu nebo potok? Ani to nevadí. Některé z nich tolik vláhy nepotřebují.

Zezdola

Začneme od těch nejmenších. Některé druhy vrb jsou totiž plazivé. Ty rostou pomalu, potřebují vlhkou půdu, ale tu si zajistí už tím, že pokryjí půdu a nenechají z ní odpařovat vodu tak rychle. Plazivé druhy jsou ale chladnomilné, takže v parných létech je lepší mít jistotu, že budou ve stínu. Mezi tyto druhy řadíme vrbu síťnatou, vrbu alpskou nebo vrbu plstnatou v některých druzích, jako je Stuartii nebo Glanspean. Možná znáte ze zahrádek svých babiček také silné kořeny prorostlé prakticky jakoukoli skalkou s tuhými malými lístky – je to vrba mateřídouškovitá.

Střední

Mezi střední vrby řadíme především ty keřovité, které mohou udělat zajímavé tvary v zahradě. Moc pěkná je například vrba Smithova nebo vrba nachová. Kdo chce něco opravdu výrazného, nechť najde v zahradnictvích vrbu japonskou. Má barevné lístky (podle druhu se pohybují barvy od bílé až po červené). Můžete také vysadit vrbu plazivou, která může jak ležet na zemi, tak vhodným tvarováním vytvoří i metrové keře.

Když jsme u toho tvarování, je dobré zmínit i ty vysoké druhy. Pokud většinu z nich budete jednoduše tvarovat, můžete je udržet klidně na metrové velikosti. Zejména převislé druhy jsou v tomto zajímavé.

Vysoké

Někde najdete vrbu jívu mezi středně vysokými vrbami. Ano, pokud ji budete tvarovat. Pokud ne, doroste vám klidně do deseti metrů. Velmi podobně je na tom i vrba košíkářská (zvlášť ve velmi vlhkém prostředí) nebo vrba křehká. Krásná je vrba kroucená, která v Čechách pomalu dosahuje stejné obliby jako vrba bílá smuteční (salix alba ´pendula´).

Pozor na vrby

Důležité upozornění pro ty, kteří si chtějí vrby zasadit. Velká část z nich potřebuje hodně mokrou půdu, což je výhoda při vysazování podél břehů potoků a jezírek, ovšem nevýhoda kdekoli jinde. Vzhledem k vysokému podílu vody v buněčných mřížích jsou tyto stromy hodně křehké. Například tenké a dlouhé větvičky kroucené vrby lze snadno odlomit. Pamatujte také na to, že některé druhy (například jíva) jsou velmi silné alergeny.