Vřes je menší stálezelený keřík, který dorůstá do výšky 20 až 50 cm a s nimž se setkáte především na horách, v podhůří a v jehličnatých lesích. Má metličkovitě větvené výhony s jehlicovitými listy. Vykvétá zvonkovitými, drobnými kvítky v několika odstínech růžové, fialové i bílé barvy. Jeho využití je různorodé. Vřesy ozdobí truhlíky, skalku na zahradě a doplní i podzimní aranžmá.

Kdy kvete vřes

Vřes obecný (Calluna vulgaris) bude vaši zahradu zkrášlovat v podzimních měsících – kvete od srpna do listopadu v růžovo-fialových barvách.

Jak pěstovat vřes

Aby vřesy dobře kvetly, mělo by být jejich stanoviště spíše slunné. Vřesy v přírodě rostou na borových či vyschlých rašeliništích. Proto potřebují půdu propustnou, výživnou a kyselejší. Substrát pro vřesovištní rostliny koupíte v zahradnických centrech nebo si ho můžete smíchat z rašeliny, písku a zahradní zeminy. Vřesy vysazujte s rozestupy cca 20 cm. Můžete je také zasypat mulčovací kůrou, aby vynikla jejich krása.

Jak často zalévat vřes

Vřes je vhodné zalévat, ale jen mírně, protože půda nesmí být přemokřená, ale ani suchá. Zaléváme i v zimě, vždy jen v době oblevy. Vřes můžete pohnojit hnojivem pro rododendrony nebo vřesovištní rostliny. Hnojivo by rozhodně nemělo obsahovat vápník, který vřes nemá rád. Nehnojte ani příliš často, protože tak lákáte škůdce.

Kdy sázet vřes

Vřes se vysazuje na jaře nebo na podzim. Předem si velmi dobře rozmyslete, kam chcete vřes zasadit, přesazování totiž snáší velmi špatně.

Kdy stříhat vřes

Vřesy stříháme každoročně zásadně na jaře, a to nejlépe v průběhu dubna. Někdy lze vřesy stříhat i v červnu. Vřesy můžete zkrátit i o ⅔. Pamatujte, že na rostlině musí vždy zůstat něco zeleného, jinak už neobroste. Řez je potřeba opakovat každoročně pro udržení hezkého tvaru keříku.