Zatímco vrtule třešňová způsobí červivost třešní a vrtule rakytníková se postará o zničení plodů rakytníku tak, že zhnědnou a jsou nepoživatelné, vrtule ořechová napadá plody, které předčasně opadají.

Vrtule ořechová – co způsobuje?


Pokud jste se někdy setkali s některou z rozšířených ořechových chorob způsobených bakteriemi či houbami, budete mít srovnání – příznaky napadení larvami vrtule ořechové jsou velmi podobné. Zelené oplodí ořechů však v případě napadení larvou černá její vinou.

Larvy vrtule ořechové vyžírají do zdravého oplodí menší chodbičky – v době od července do října. Toto oplodí poté hnije a zůstává „přilepené“ k ořechům.

U napadených plodů se zastaví růst, některé předčasně opadávají, případně mohou seschnout a zůstat na stromě. Skořápka ořechů postupně ztmavne.

Jak bojovat proti vrtuli ořechové


Mouchy vrtule ořechové můžete nalákat na žluté lepové desky (stejně jako u vrtule třešňové). Nejen že tak zjistíte, zda je vaším problémem opravdu ona, navíc tak omezíte její výskyt. Dále proti ní můžete bojovat sběrem a pálením napadených plodů, případně jejich zakopáním do půdy (raději hlouběji).

Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně nového škůdce, chemický boj proti němu není tak účinný. Problematika vrtulí ořechových je aktuální, proto se možnému řešení věnují specialisté.

Zdroj: izahradkar.cz, zahrada.cz