Úplně původně se jedná o křesťanský zvyk. Dle bible byl právě těmito kočičkami vítán Kristus, když přicházel do Jeruzaléma. Proto se kočičky později na Květnou neděli světily v kostele. Vysvěcené kočičky si hospodář pověsil u sebe ve stavení a měl je tam až do dalšího roku.

Jak přesně slavili Velikonoce naši předkové? Podívejte se:

Zdroj: Youtube

Co kočičky vlastně znamenají?

Kočičky mají dle legend magickou moc. Když je zapíchnete na okraj pole, pomohou, aby plodilo a úrodu nezničily kroupy. Zasunout je můžete i za okap nebo okno a tím chráníte váš dům před živelními katastrofami, jako je požár nebo bouřka.

Dříve se kočičky přidávaly dokonce do krmení kravám. A to proto, aby byly zdravé a měly hodně mléka. Kočičky se pokládaly i na hrob již zemřelým, aby jim donesly klid.

A nejmagičtější legenda? Vrbový proutek vás může dovést k pokladu. Stačí mu naslouchat, následovat ho a po nějakém čase se před vámi otevře země s pokladem.

Jak se používají kočičky dnes

Už málokdo těmto pranostikám věří. Nicméně kočičky si domů nosíme pořád. Můžete si je zavázat a dát do vázy místo květin nebo ovázat stuhou a ozdobit s nimi okno a dveře. Výborně se hodí i jako dekorace na stůl.

Zdroj: ireceptar.cz