Možná nám ještě trošku vládnou předsudky – sádrokarton doma chápeme jako levné, případně provizorní řešení. Jakýsi protipól k materiálům, jako jsou cihla, dřevěný masiv a podobně. To se ale velmi výrazně začíná měnit s mnohostranným využíváním sádrokartonu v nových rodinných domech i při rekonstrukcích starých bytů. Mnohdy jsme svědky povedeného, kreativního a leckdy nečekaného využití sádrokartonových desek.

Se sádrokartony se hojně setkávají noví majitelé dřevostaveb. Výhodně jej lze využít při budování vnitřních dispozic bytu, kdy se rovnou během stavby a tvorby interiéru kromě obložení stěn dá využít také například k vytvoření příček, polic a policových stěn. V halách, předsíních i kuchyních se sádrokarton použije při budování polic, ale také různých nik a stropních podhledů. Všechno se ozvláštní finálním dotažením, což je povrchová úprava (strukturovaná omítka, tapeta, rustikální obklady atd.) a správné osvětlení a nasvícení.

V kuchyni je sádrokarton velmi vděčný při vytváření „vyzděné kuchyně“; do sádrokartonových modulů se nakonec zapustí kuchyňské skříňky. Příčky a polopříčky, částečné předěly místností z tohoto materiálu mohou být i velmi atypické – zkosené, oblé, i „zubaté“, protože se dá libovolně řezat a upravovat. V domácí kanceláři se sádrokarton může využít k vybudování knihovních či kancelářských policových systémů na míru. Zajímavé budou i uzavřené atypické vestavné skříně v předsíni, které vzniknou na základě sádrokartonových desek na pojezdech.

Sádrokarton v koupelněUž dávno jsou v koupelnách nezbytností sádrokartonové předstěnové systémy pro sanitární keramiku – WC a bidet. V koupelně ale lze tento materiál využít i pro předěl, který oddělí sprchový kout a vytvoří jednu z jeho stran. Takto řešený sprchový kout pak již stačí obložit obkládačkami a vyřešit přední stěnu – pořídit si sprchové dveře nebo luxusní závěs. Stejně tak takováto stěna pomůže skrýt kotel nebo bojler – přední strana se v tomto případě řeší třeba elegantní bambusovou žaluzií, která je odolná proti zvýšené vlhkosti. Sádrokartonová konstrukce pod umývadlem bude originální a přesně na míru. Vyhneme se pozdějšímu shánění koupelnového nábytku, který nemusí rozměrově koupelně vyhovovat. Vytvořit se dají celé koupelnové stěny, které prostor sjednotí a nezatíží. Zbývá jenom vybrat parádní dvířka.

Jaký je tedy sádrokarton materiál? Finančně zajímavý, s dobrými tepelně-izolačními vlastnostmi, odolný, a přitom tvárný, dovolující vždy zcela individuální řešení.

-ag-Foto: www.isifa.com, Rigips, Galab sadrokartony, Gaberit