Doba, kdy se jako rarita krčily v regálu první silikonové formy na bábovky, je dávno pryč. Sortiment silikonových kuchyňských potřeb se rozrostl do neobyčejné šířky a nezahrnuje pouze pečicí formy. Kromě forem a formiček jsou tady další praktické nástroje. Jsou to například odkapávače, podložky na pracovní desky nebo tvořítka na led. Silikonové stěrky jsou pružné, pevné, hygienické a maximálně šetrné k nádobám s nepřilnavými povrchy.

Silikonová podložka na pečení dokonale nahradí v troubě pečicí papír; a nejen to, zastoupí na pracovní desce také vál – těsto totiž lze vyválet přímo na podložce.

Vraťme se ale zpět k pečicím formám. Jsou měkké, pružné a příjemné na dotek a mezi jejich další vynikající vlastností patří to, že se v nich opravdu nic nepřipálí. Což se ocení hned při jejich prvním použití, po prvním vyklopení bábovky nebo dortu z formy. Formy si můžeme pořídit v desítkách různých tvarů. V platech s malými prohlubněmi rozmanitých tvarů můžeme péct i docela drobné pečivo jako pracny, košíčky, rohlíčky, muffiny. Na koláče můžeme mít nízké formy různých průměrů, o něco vyšší jsou pak věnce, srdce, zvonce, slunečnice a několik tvarových variant a velikostí bábovek (například květ růže). K mání jsou i „sezónní“ tvary jako vánoční ryba a stromek i velikonoční zajíc nebo beránek. Dále si můžeme vybírat pekáče na pečení buchet, srnčí hřbety, formy na pizzu i na dorty.

Protože už jsou k dostání v mnoha barvách, můžeme si pořídit na každý druh pečiva jinou barvu – třeba bábovky červené, velikonoční formy žluté, vánoční zelené, muffiny hnědé…

Silikonové výrobky vykazují odolnost při teplotách od -40 do +280 oC. Údržba je takřka nulová, lehce se omyjí v ruce nebo se dají do myčky. Nic se na nich nepřipaluje a ani se nemusíme bát, že formu poškrábeme čištěním, jako je tomu u kovových forem s antiadhezivním vnitřním povrchem. Formy mají dlouhou životnost, nepohlcují pachy, a nepředávají je tedy pokrmům při dalším pečení. Dají se používat v elektrické, plynové i mikrovlnné troubě; můžeme v nich uložit jídlo i do mrazničky. Pečení v nich je zdravé díky tomu, že není třeba používat tuk, nezanedbatelná je také úspora energie, protože se doba pečení zkracuje. Silikonové formy jsou navíc v kredenci dokonale přehledné i skladné.

-ag-Foto: www.isifa.com