Porcelánová Fantasy Collection Jaime Hayóna (jeho profil jsme přinesli loni v květnu) pro Lladró, porcelánový servis Panathenai Daniela Piršče a porcelánové dózy Nudibranch Yvety Kroupové jsou hlavními exponáty druhé výstavy nově vzniklé galerie Křehký, která se otevřela v létě tohoto roku v bývalé továrně na Pražskou šunku v Holešovicích.

Společným jmenovatelem výstavy, jejíž název si galeristé vypůjčili ze slavného filmu režiséra Juraje Jakubiska, není ale porcelán, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pojítkem je spíše svět fantazie, lásky a přírody, svět, ve kterém se nesplnitelné stává skutečným a v němž se můžeme na chvilku třeba i zbláznit. Tedy svět, který by každý chtěl obývat a díky designérům nyní vlastně i může.

Fantazie divokého Španěla

Fantasy collection jednoho z nejslavnějších současných designérů Jaime Hayóna, která vznikla pro proslulou porcelánku Lladró, se v České republice představila poprvé. Jaime Hayón, narozen v roce 1974, je jeden z nejvytíženějších designérů současnosti. Pracuje především v Londýně. Pro Lladró pracuje jako umělecký ředitel. Kolekce Fantasy vznikla podle Hayóna pozitivní vzájemnou nákazou. Hayón byl kontaminován precizním a vlastně značně tradičním světem proslulé porcelánky. Lladró naopak Hayón nakazil současným designem, humorem a odvážnou estetikou, díky níž je Fantasy Collection snadno rozpoznatelná. Fantasy Collection tvoří rozličné předměty, které mají povzbudit fantazii svých majitelů. Magie nečekaného v kombinaci s tradičními tématy předmětů vyrobených z porcelánu vytvořily mimořádnou sérii, ve které je každý moment překvapivý.

Zvířátka z Mikulova

Servis Panathenai Daniela Pirše byl inspirován klasickým výjevem průvodu borců, který se konal na počest bohyně Athény při olympijských hrách. Daniel Piršč jídelní set obohatil i o vázy zdobené klasickým antickým krenelováním. Zvířátka, prase a kráva, jsou z Mikulova, kde má Daniel Piršč svou dílnu.

Poklop? Dort?

Nudibranch Yvety Kroupové – poklop, nebo krásný dort? Nudibranch jsou porcelánové dózy inspirované stejnojmennými mořskými slimáky. Skrytí pod hladinou, se sami o sobě stali mořskou hlubinou, schovávačkou vašich laskomin. Součástí originální instalace, kterou připravili designéři Maxim Velčovský a Veronika Jiroušková, je i kolekce Paměť Liběny Rochové, která vznikla pro Expo v Šanghaji. Liběna Rochová v ní kombinuje staré kusy vlčnovských krojů s puristickými oděvy. Maxim Velčovský a Veronika Jiroušková představili ve své instalaci i limitovanou edici Pocta Andymu Warholovi Dom Perignon. Dom Perignon Rain, jak instalaci nazvali, je součástí výstavy po celé dva měsíce.

Prostřednictvím výstav a vlastní kolekce předmětů představuje galerie Křehký osobní pohled na současný design, domov a svět předmětů vůbec. V kurátorském výběru Jany Zielinski a Jiřího Macka naleznete v galerii především limitované edice, autorské originály, experimentální projekty, prototypy a v exkluzivním zastoupení i sériové vyráběné předměty, které do prostřední našeho života přinášejí originalitu, charakter a nezaměnitelnost. Prostřednictvím vlastní limitované řady pak dává Křehký také jako producent českým a zahraničním designérům možnost svobodně realizovat vlastní autorské projekty, které díky volnosti v tvůrčím procesu a realizaci přesněji vyjadřují vnímaní světa předmětů samotnými designéry. Pro Křehký vznikají originální limitované kolekce předmětů v takzvané Křehký Limited Edition, jejichž autory jsou například Olgoj Chorchoj (mísa Kuba vyrobená ve sklárně Moser), Maxim Velčovský (Váza váz), Klára Šumová (intarzovaný snídaňový stolek), Bořek Šípek (Světlo), Jiří Pelcl (váza Kaktus) nebo Alfredo Häberli (hra Popelka, socha Glass Music).

-var-Foto: Galerie Křehký