Výběr základního nábytku

Nábytek je zkrátka základ každé místnosti, nevyjímaje kanceláře. Při jeho výběru bychom se měli držet několika pravidel:

  • určení rozmístění nábytku ještě před nákupem
  • vysoké kvality
  • adekvátních rozměrů
  • ergonomie

A jaký nábytek si tedy do kanceláře pořídit?
Pochopitelně vám v kanceláři nesmí chybět stůl a židle. Vhodnou volbou je výškově nastavitelný stůl. Jedná se o velmi ergonomické řešení, díky kterému dodržíte pravidla správného sezení, ať už jste normální či atypické výšky. Některé nastavitelné stoly dokonce poskytují možnost pracovat vestoje, čímž ulevíte bolavým zádům.

Zapomenout bychom neměli ani na úložné prostory. Takovou kancelářskou klasikou je pojízdný kontejner se zásuvkami, který umístíte pod stůl, vedle něho nebo kamkoliv se vám to hodí nejvíce. Regály či skříně na dokumenty nesmí chybět.

Správné rozmístění je pro efektivitu důležité
Pracovní stůl by se měl v místnosti nacházet co nejdál od dveří a co nejblíž k oknu. Zajistíte si tak přísun denního světla po většinu dne a dostatek soukromí. Zároveň bychom však neměli sedět zády ke dveřím. Vzbuzuje to totiž jakousi podvědomou ostražitost, která by vás mohla při práci rozptylovat.

Regály a úložné prostory s denně využívanými dokumenty máme vždy po ruce, abychom se nemuseli doslova pro každý papír zvedat ze židle a chodit přes celou místnost. Stejně tak umístíme i tiskárnu. V mnohých kancelářích ve firmách bývá společná tiskárna umístěna dokonce na chodbě, což je skutečně nešťastné řešení (samozřejmě v souvislosti s efektivitou práce).

Osvětlení jako zbraň proti únavě
Správné osvětlení hraje další klíčovou roli při zařizování kanceláře. Špatně zvolené osvětlení způsobuje únavu - volíme tedy správnou teplotu zářivky, která je co nejvíce podobná dennímu světlu. A když jsme u denního světla, tomu dáme prostoru co nejvíce. Zbytečné stínění žaluziemi, závěsy či nevhodně rozmístěným nábytkem ubírá místnosti na prosvětlenosti a pracovníkům na pozitivním naladění!

Na pracovním stole by neměla pro všechny případy chybět stolní lampa. I zde volíme spíše z bílého spektra studenějších tónů. Vhodná je lampa polohovací, kterou si lze nastavit přesně podle potřeb.

Psychologie barev není mýtus
Použité barvy v místnosti ovlivňují vaši psychiku, a tedy i pracovní výkon nebo celkovou náladu na pracovišti. Do těchto prostor nikdy nevolíme výrazné a agresivní barvy. Vyvarujte se tedy rudě červené, výrazné oranžové i jiným, příliš sytým odstínům. Vhodná není ani šedá (i když je velmi využívaná) nebo světle fialová. Tyto barvy působí ponuře, smutně a únavně.

Nejlepší volbou je jednoznačně zelená a hned za ní modrá. Jejich odstíny zajistí pozitivní naladění, zlepšují soustředění, výkon, komunikaci a celkově působí na lidskou mysl velmi dobře. Použít můžete také žlutou a méně výrazné odstíny oranžové (například meruňkovou a podobně).

Všechny tyto barvy se uplatní jak na použitých dekoracích, tak na vymalovaných stěnách. Co se týče stěn, výborně vypadají také tapety v různých dekorech. Designový potisk či fototapeta dodá kanceláři osobitost a útulnost.

Myslete i na odpočinek
Je již mnohokrát prokázáno, že efektivitu zvyšuje dostatek kvalitního odpočinku. K relaxu bychom měli mít přístup i na pracovišti. V každé správné kanceláři by se tedy měla nacházet jakási relaxační zóna. Tu lze vybudovat za pomoci pohodlných křesel či menší pohovky. Do tohoto “koutku” rozmístěte také rostliny či zajímavé obrazy.

Každý člověk si ale pod pojmem odpočinek může představovat něco jiného. Někteří raději gauč vymění za gymnastický míč či podložku na cvičení pro protažení ztuhlých svalů, jiní ocení balkon a chvilkový pobyt na čerstvém vzduchu.