V módě jsou opět velkorysé kuchyně, často spojené s jídelnou, případně s obývací zónou bytu, nebo je kuchyňský kout součástí obývacího sektoru. Tato varianta, kdy sekce vaření je více či méně propojená s jídelní a obytnou částí bytu, spojuje praktickou a společenskou funkci do jednoho celku.

V tomto pojetí se moderní kuchyně znovu stává místem rodinné pospolitosti všech členů rodiny, případně komunity, která dům či byt užívá.

Nové uspořádání prostoru i provozu této části interiéru si vyžaduje vhodný výběr podlahy, která splní jak provozní, tak i estetické potřeby této části interiéru.

Hlavními požadavky na podlahovou krytinu v kuchyni jsou odolnost proti mechanickému poškození, voděodolnost a snadná údržba. Při jejím výběru je třeba brát do úvahy také hledisko zátěže – z tohoto hlediska patří kuchyně na druhé místo v bytě, hned za vstupní prostory – haly a předsíně.

PVC, vinyl, dlaždice, laminátové podlahy, ale také dřevo nebo korek

Tyto nároky a požadavky na kuchyňské podlahy dnes splňuje více materiálů – tradiční i netradiční – PVC, vinyl, dlaždice, laminátové podlahy, ale také dřevo nebo korek.

Podle rozdílných potřeb jednotlivých sekcí novodobé kuchyně lze zvolit kombinaci dvou i více variant podlahových krytin, případně se použije univerzální materiál, který splňuje potřeby jak části obytné, tak pracovní.

V kurzu jsou podlahy z přírodních materiálů a souhra více těchto komponentů, jako je například kámen, mramor a dřevo, je stylovým vrcholem každého interiéru, což samozřejmě platí i pro kuchyně. Na druhé straně není potřeba bát se nových materiálů nebo výrazných vzorů, které dokážou výsledný dojem velmi umocnit. Dnešní mísení stylů umožňuje kombinovat studené materiály zařízení, jako jsou kov a sklo, s teplou přírodní – dřevěnou podlahou.

Univerzálním a nejčastěji používaným materiálem podlahových krytin do kuchyně jsou už z dřívějška PVC krytiny, k nimž se dnes řadí vinylové podlahy, které v mnoha designových variantách a kvalitativních úpravách dokážou vyhovět jak provozním, tak i obytným potřebám kuchyně. Hvězdou mezi nimi je marmoleum – přírodní varianta linolea. Se svými nejlepšími vlastnostmi není přitom o mnoho dražší než klasický vinyl. Běžnou vinylovou podlahu lze pořídit v cenovém rozpětí od 350 do 1000 korun za m2, průměrná cena marmolea je okolo 700 korun za m2.

PVC a vinylové podlahy do kuchyně

Vinyly dnešní doby jsou materiálem nejen cenově dobře dostupným, ale mají i vlastnosti, které odolávají vodě, vlhku i chemickému a mechanickému poškození a je možné si je vybírat z velké škály elegantních a nadčasových designů. K variantám vinylových podlah se řadí i vinylové podlahy zámkové a tzv. tichá podlaha.

Rada: Pokládka může být různá (celoplošné lepení s využitím podlahářského lepidla či samolepicích dílců, pokládka na volno nebo plovoucím způsobem).

K vinylovým podlahám lze přiřadit i podlahové krytiny z PVC. V kuchyni jsou používané tradičně, jejich výhodou kromě ceny je, že se dobře čistí, jejich povrch je měkký a teplý. Snadná je i pokládka – většina PVC podlah se vyrábí jako samolepicí a v různých rozměrech a šířkách. Současné vinylové i PVC materiály nabízejí kromě vhodné kvality také množství vzorů – jak vzhledu přírodních materiálů, tak i výrazných moderních vzorů.

Rada: I PVC a vinyl je možné kombinovat s podlahovým vytápěním.

Dlažba do kuchyně

Dost často majitelé moderně pojatých kuchyních volí kombinaci dlaždic, pro sekci vaření, s dřevěnou či laminátovou podlahou ve společenské části.

Dlaždice jsou dobře umývatelné, jejich nevýhodou je však chlad. Průměrná cena je okolo 400 korun za m², dlaždice s protiskluzovou úpravou mohou dosáhnout ceny až 1000 Kč/m2. Z hlediska bezpečnosti není vhodné ve varné sekci používat příliš hladké dlaždice, které by v případě rozlití tekutin mohly hrozit uklouznutím a tedy úrazem. Stejně tak je v této části, z důvodů hygienických, málo vhodnou krytinou koberec.

Rada: Při nákupu keramických obkladů a dlažeb počítejte s 10-15% rezervou na prořez.

Laminátové podlahy do kuchyně

U laminátových podlah do kuchyně je dobré vsadit na jistotu v podobě voděodolných materiálů, které jsou vysoce odolné nejen proti vlhkosti, časté zátěži, ale zároveň i proti nejrůznějšímu poškození.

I když cena laminátových podlah začíná okolo 300 korun, voděodolné laminátové varianty se díky jejich prvotřídním vlastnostem pohybují v už trochu vyšší cenové hladině – okolo 1000 Kč/m2.

Rada: Laminátová podlaha má vyšší hodnotu kročejového hluku, proto je vhodné jako podklad pod krytinu zvolit izolační vrstvu.

Dřevěné podlahy do kuchyně

Také dřevěné podlahy se díky nejrůznějším povrchovým úpravám (voskování, olejování atd.) staly krytinami vhodnými do kuchyně. Díky povrchovým úpravám nedochází při styku dřevěné podlahy s vodou k jejímu vsáknutí a tedy ani k rozměrovým změnám dřevěné podlahy. Velkou výhodou dřevěných podlah je i jejich hřejivost, a není tedy nutné podlahové vytápění. Na druhé straně je cena dřevěné podlahy vyšší než u ostatních podlahových materiálů – v průměru okolo 2000 Kč/m2. Nabídka dřevěných podlah do kuchyně je velká – parkety, podlahová prkna, průmyslové mozaiky, vrstvené dřevěné podlahy (vhodné pro instalaci podlahového vytápění), plovoucí podlahy nebo podlahy z exotických dřevin.

Nejvíce se kuchyňské dřevěné podlahy uplatňují v podobě podlahových prken do kuchyní ve venkovském (rustikálním) stylu, které si lidé pořizují na chalupy a chaty, ale stále častěji jsou vidět také i v rodinných domech a bytech. Všechny druhy dřevěných podlah se také velmi dobře hodí i k moderním minimalistickým interiérům.

Rada: K čistění dřevěných podlah používejte prostředky vhodné na přírodní materiály.

Širokou nabídku podlahových krytin do kuchyně přináší společnost Plancher

Širokou nabídku výše zmíněných druhů podlahových krytin přináší firma Plancher, kde si můžete vybrat jak z velké škály typů podlahových krytin jak z PVC, vinylu či laminátu, tak i z mnoha typů podlah dřevěných (parkety, podlahová prkna, průmyslové mozaiky, dvouvrstvé dřevěné podlahy, plovoucí podlahy nebo podlahy z exotických dřevin). Mezi přední výrobce této nabídky patří například francouzská společnost Gerflor, Expona Domestic, Conceptline, tradiční česká firma Fatra, Moduleo, nebo německý výrobce Wineo-Designline a další.... Vzorkovnu společnosti najdete na adrese Lovosická 439/42, 190 00 Praha 9 (návštěva pouze po telefonické domluvě) nebo na webových stránkách www.plancher.cz.