Stůl podle tradice patřil doprostřed místnosti, kde sloužil několika účelům. Jídelní stůl současné doby se od těch užívaných před sto a více lety nijak výrazně neliší. Používá se ze stejného důvodu - je to základní kus nábytku, kolem něhož se odehrává rodinný život. Mění se jen pohled na jeho funkci v interiéru. Na trhu díky tomu existuje celá škála stolů. Pravidla Při vybírání stolu je důležité předem určit, kde bude stát a kolik osob jej bude užívat. Mějte na zřeteli i požadavky a zvyklosti rodinných příslušníků. Díky nim rozpoznáte další možnosti, případná omezení a jistě najdete optimální řešení. Není-li kuchyň pro zřízení jídelního koutu dostatečně velká, nelpěte na své představě a raději zvolte jiné možnosti, a to i na úkor méně důležitých činností. Ideální jídelní prostor má mít plochu minimálně 8 - 9 m2, což odpovídá šesti až osmi osobám. Rozměry Rozměry stolu se řídí našimi potřebami, k pohodlnému stolování je však zapotřebí 60 cm šířky a 30 cm hloubky stolu na jednu osobu. Pro snadnou manipulaci s nádobím připočítejme ještě pár centimetrů navíc (75 x 80 cm). Délka stolu pak vychází z počtu osob. Tvar Záleží na vkusu a prostorových možnostech, jaký tvar a velikost stolu zvolíte. Kulatý stůl je flexibilnější a díky dané pravidelnosti vytváří družnější prostředí. Další možností je stůl oválný. U takového stolu o průměru jednoho metru mohou sedět pohodlně čtyři osoby, a navíc se kolem něj snadněji prochází, zejména ve čtvercové kuchyni. Praktickým řešením pro nečekané návštěvy je rozkládací stůl, který rozložíme do oválného tvaru. Tento stůl je ideální pro šest osob. Počet osob Při větším počtu osob jsou praktičtější obdélníkové stoly, ke kterým se vejde více než osm osob. Hodí se zejména pro společensky aktivní rodiny s dostatečně prostornou kuchyní nebo jídelnou. V malém prostoru využíváme sklápěcí stůl o jedné noze, případně jeho rozkládací verzi upevněnou na zdi a doplněnou skládacími židlemi. Do kuchyňských stolů s vestavnými zásuvkami můžete ukládat například servírovací ubrousky. Umístění do pater Jiným druhem jsou stolky servírovací. Mohou být různě tvarované. Do několikapatrových je možné umístit nápoje, skleničky, studené pokrmy, aniž bychom pro ně vždy znovu museli chodit do kuchyně, a rušit tak příjemnou konverzaci. Účelné jsou rovněž zasouvací stolky různých velikostí, které se dají flexibilně využívat. Povrch stolu volíme podle interiéru. Stůl a židle Mezi výškou stolu a židle existuje určitá závislost. Výška jídelního stolu je 72 - 74 cm, židle 44 - 46 cm. Liší-li se tyto rozměry jen o několik centimetrů, stává se sezení u stolu nepohodlné. Z tohoto důvodu už při výběru vyzkoušejte stůl i židle najednou. Dbejte na to, aby se stehna pohodlně vešla pod stolní desku nebo výztuhu stolu. Aby noha stolu nepřekážela při zasednutí, je zapotřebí minimálně 16 cm prostoru. To je důležitý faktor u rozkládacích stolů. Jídelní pult má být vysoký 85 - 90 cm a židle 55 - 60 cm. -dam-