Také už nebývá zvykem pokládat ho ode zdi ke zdi, ale domů si pořizujeme kusové koberce. Má to hned několik výhod. Snadno se přemisťují i čistí, navíc pokud si nejsme jisti dekorem, můžeme si ho z obchodu půjčit a doma vyzkoušet.

Nadčasová vlna

Milovníci přírodních materiálů s největší pravděpodobností sáhnou po kobercích z vlny. Prvních několik měsíců sice bude pouštět chlupy, ale odměnou bude na dotek velmi příjemná podlahová krytina. Navíc platí pravidlo o délce vlasu. Čím kratší, tím bývá kratší i doba chlupatění. Výška vlasu rovněž ovlivňuje tvarovou paměť, což znamená, že bude-li koberec zatížen nábytkem delší dobu, po jeho odstranění bude vlasu déle trvat, než se vrátí do původního stavu. Rychleji se vrátí pomocí intenzivního vysávání.

Akryl je také pěkný

Těm, kterým nevadí syntetický materiál, jsou určeny koberce z akrylu. Nabízeny jsou v pestré paletě barev, protože umělé materiály lze barvit do nejrůznějších tedy i zářivých odstínů. Předností je možnost použití i v bytech, kde bydlí alergici, a příznivá je i jejich cena, která je vedle přírodních materiálů několikanásobně nižší. Naproti tomu je bohužel životnost těchto koberců velmi nízká.

Jak se koberce vyrábějí?

Koberce rozdělujeme také podle způsobu výroby, a to na smyčkové, s řezaným vlasem, tkané, ručně vázané a nastřelované. Smyčkové se dělí na ty s pravidelnou smyčkou a nepravidelnou, takzvanou berberovou, kdy smyčky nejsou ve stejné úrovni, což umožňuje velkou variabilitu vzorů. Pěkně působí kombinace smyček a stříhaných vláken, kdy se na povrchu vytvářejí plastické vzory. Nastřelované koberce (tufting) spočívají v nastřelování vlasu do jutového podkladu pomocí nastřelovací pistole. Po nastřelení se koberec ještě zastřihne, případně se vytvoří reliéf. Vlas je obvykle vyšší a méně hustý než při tkaní nebo vázání. Jednotlivé barvy se oddělují tenkou prostřiženou linkou, takzvaným carvingem. U koberců ručně vázaných se obarvená vlněná vlákna vážou ve svislých řadách do vodorovně napnutých osnov. Po dokončení se hotový koberec vypere, aby získal hedvábný lesk.

Jak na skvrny?

  • odstraňte skvrny co nejrychleji
  • hmotu jemně odstraňujte nožem od okraje směrem do středu skvrny, zamezíte tak zvětšování nečistoty
  • tekutinu opatrně vysávejte lehce navlhčeným hadříkem
  • zbytek nečistoty odstraňte šamponem na koberce, případně carbon tetrachloridem, nepoužívejte přípravky obsahující chlór

Kobercová pravidla

  • pomocí odstínu vytvoříme barevné ladění interiéru, případně může být doplňkem k ostatnímu zařízení (vytváříme tón v tónu)
  • nápadným vzorem můžeme strhnout pozornost od ostatního zařízení
  • v kobercích s vysokým vlasem se nečistoty udržují o něco více, počítejte s jejich delší údržbou