Nechceme vás strašit, ale koupí nekvalitní podlahové krytiny si zaděláváte na celý balíček problémů: podlahové dílce stykem s vlhkostí nabobtnají a zvednou se jim okraje, laminát bude mít tendenci se oddělit od podkladu, chůze po podlaze bude hlučnější, než byste očekávali a nakonec zapláče i estetika - vaše obytné prostory budou vypadat vybydleně.

Požadované vlastnosti

Laminátová deska se skládá ze čtyř vrstev – povrchové, dekorové, nosné desky a spodní strany. Při výběru laminátové podlahové krytiny je tedy důležitá celková tloušťka dílců, vlastnosti nosného materiálu, užitná třída, povrchová úprava a záruka od prodejce.

Tloušťka podlahy

Laminátové podlahové desky se prodávají v tloušťkách od 6 do 12 mm – čím bude podlaha silnější, tím bude odolnější.

Nosný materiál

O odolnosti a pevnosti laminátové podlahy rozhoduje kvalita nosné vrstvy. Ta může být vyrobena z dřevotřísky, MDF desky (středně hustá vláknitá deska) nebo HDF desky (vysoce hustá vláknitá deska). Při výběru podlahy preferujte minimálně krytinu s nosnou vrstvou HDF, ale kvalitnější jsou HDF+ desky se zapečetěnými okraji nebo sníženou bobtnavostí. Nejkvalitnější jsou HDF++ desky se zábranou proti bobtnání.

Užitná třída

Užitná třída vypovídá o vlastnostech horní vrstvy laminátové podlahy a určuje odolnost proti oděru.

  • Třída NK21 - mírné namáhání (pokoj pro hosty, ložnice)
  • Třída NK23 - intenzivní namáhání (předsíň, kuchyně)
  • Třída NK31 - pro komerční prostory s mírným namáháním (konferenční prostory)
  • Třída NK33 - pro intenzivní namáhání (podlahy v prodejnách)

Povrchová úprava

Na kvalitu laminátové podlahy mají vliv i speciální povrchové úpravy: antistatický nebo antibakteriální povrch, nebo surface resist (posílená povrchová odolnost) apod. Přítomnost speciálních povrchových úprav zjistíte na etiketě konkrétní krytiny. Ovšem nenechte se zmást marketingovými názvy vlastností, které nabízí i mnozí jiní výrobci jako standard. ne všechno, co se nazve cizím slovem, je tak výjimečné.

Délka záruky napoví

O kvalitě laminátové podlahy mnoho prozradí i délka záruky, jakou výrobce či prodejce na podlahu poskytne. Rozdíl mezi zárukou 2 roky a 30 let je dostatečně vypovídající. Ovšem za co největší zárukou se nežeňte. Kdo vám zaručí, že za ty roky tady firma ještě bude? A nejsou v záručních podmínkách náhodou nějaká malá písmenka, která tuto záruku nějak omezují? Hledejte, čtěte a přemýšlejte nad tím, že za o kousek kratší záruku třeba ušetříte. U podlahy pak je častěji problém v instalační firmě, než v samotném materiálu. A když už, problém se projeví hned po vybalení a pokládce.

Zdroje: www.forbes.com, www.bbc.co.uk