Vůni a chuti plodů z domácí zahrady se nic nevyrovná. Dát si tu práci s pěstováním místo nákupu v supermarketu se zkrátka vyplatí. A pokud budete správně oblečeni, můžete se vyhnout kdejakému škrábanci a puchýři. Jdeme na to.

V oblečení na zahradu musíte být v bezpečí, ale není nutné zapomínat ani na styl

Zejména dámské zahradní oblečení dokáže být stylové a trendy. Pokud nám nevěříte, představte si následující kombinace na teplé dny:

  • Tričko a džínové kraťasy s typickým slaměným kloboukem, který vás ochrání před sluncem.
  • Kapsové maxišaty, které ochrání vaše kolena při klekání. Do kapes si můžete odkládat zahradní nářadí.

A tyto do chladnějšího počasí:

  • Žlutý nepromokavý kabát a protiskluzové dámské holínky, díky kterým si na vás bláto nepřijde.
  • Prodyšná šusťáková bunda s kapucí a s pevnými sportovními botami jsou zase ideální do sucha. Bunda ochrání proti větru, ale nezapotíte se v ní.

Nezapomeňte na zahradní rukavice při sázení, stříhání nebo přesazování. V kvalitních rukavicích nepřijdete o cit v prstech ani se zbytečně nezpotíte. Zajistíte tak, že vaše ruce zůstanou bez třísek, odřenin a puchýřů.

Gumové boty na zahradu: Nestyďte se obout dámské nebo pánské holínky

Nezapomínejte ani na svá chodidla. Obuv vybírejte podle toho, jak náročné práce na zahradě vykonáváte. Dámské holínky jsou často při zahradničení pro ženy jasnou volbou. Jsou stoprocentně omyvatelné, takže nehrozí jejich nevratné zašpinění. Pro práce jako přesazování a stříhání květin jsou ideální. Doporučujeme vybírat boty z vodotěsného a odolného materiálu s profilovanou podrážkou.

Pánské holínky bývají muži často střídány s outdoorovými botami, protože zahradníci nezřídka kdy vykonávají silovější práce typu kácení stromů a stříhání keřů, u kterých by mohli v holínkách riskovat zranění.

A co se stylu týče: nemějte strach, že byste museli dělat kompromisy. Například v CCC najdete holínky podle nejnovějších trendů – s koženým páskem nebo v lesklé béžové.

Jiné zahradní boty

Jak zmiňujeme výše, gumové boty na zahradu nejsou jedinou možností, ačkoliv jsou rozhodně tou nejpopulárnější. Nedoporučujeme na zahradu vyrazit v žabkách nebo plátěných teniskách. Hrozí uklouznutí nebo jejich nevratné poškození. Naopak volnočasové outdoorové boty z prodyšného materiálu s pevnou špičkou jsou ideální.

Na zahradu vyrazte v čemkoliv, v čem je vám dobře

Zahradničení není módní přehlídka, to víme všichni. A pokud na nějaké sestavování outfitu zrovna nemáte chuť, prostě na sebe hoďte to, co máte po ruce. Důležité je mít nohy v suchu a teple, nespálit se od slunce a nepoškrábat od rostlin. A na tom ostatním záleží až tehdy, pokud na tom záleží vám.