Když zařizujeme novou kuchyni, neměly by být hlavními parametry pouze vzhled a případně cena. V úvahu musíme vzít skutečnost, že kuchyňská linka musí být nejen praktická, ale také kvalitní, a to nejen pokud jde o spotřebiče, ale především o nábytek.

Kuchyňský nábytek patří k nejnamáhavějšímu mobiliáři v bytě, je vystaven mechanické zátěži, změnám teplot a vlhkosti. Každodenní otevírání a zavírání dvířek, manipulace s nádobím, používání pracovní desky či výsuvů, to vše nábytek namáhá, musí být proto z kvalitních materiálů a v perfektním provedení. V opačném případě ho budeme muset za pár měsíců začít opravovat, v horším případě investovat do jiného.

ČTĚTE TAKÉ:

Na co si tedy dát při výběru linky pozor? Co je třeba ohlídat, aby nám dlouho a dobře sloužila?

Stavebnice, nebo šitá na míru?

Když pořizujeme kuchyňskou linku, můžeme volit mezi typovým modelem a nábytkem sestaveným na míru z hlediska materiálu i vybavení a uspořádání skříněk. Nejlevnější typy linek v ceně několika tisíc korun nelze obecně doporučit, protože jejich trvanlivost ani kvalita zpracování nejsou příliš velké. Hodí se proto pouze tam, kde je budeme využívat jen občas, a ne k pravidelnému vaření, to znamená na chatu nebo do firemní kuchyňky pro zaměstnance a podobně. Kuchyně v cenových relacích dvacet až třicet tisíc už mohou vyhovět našim představám. Počítat však musíme s tím, že jsou vyrobeny z levnějších materiálů a s nižší kvalitou povrchové úpravy, nevydrží tedy třeba dvacet let, jako sestavy dražší. Takovou kuchyni si ale můžeme sestavit doma i sami. Existují stavebnice, které lze poskládat a kombinovat v různých variacích. Za určitou výhodu takovéto kuchyně lze považovat skutečnost, že za několik let si můžeme bez výčitek pořídit jinou. Ovšem pokud nejsou neustálé změny interiéru naším koníčkem, bude rozumnější investovat do kvalitnější linky. To znamená nechat si ji vyrobit na míru podle svého vkusu a požadavků buď v kuchyňském studiu, nebo v truhlářství.

Nepodceňujme uspořádání skříněk

Důležité je uspořádání kuchyně. Rozmístění jednotlivých částí sestavy a úložné prostory v ní by měly být rozloženy nejen efektivně, ale také bezpečně. Této části tedy věnujeme dostatek času, abychom využili prostor a měli vše dobře po ruce. V úvahu bereme i vedení sítí, pokud je už dáno, případně potřebné úpravy. Když máme konečnou představu o uspořádání jednotlivých skříněk a spotřebičů vzhledem k našim požadavkům a prostoru, který je pro kuchyni vyčleněn, věnujeme pozornost materiálu a vybavení. I od nich se odvíjí nejen životnost kuchyně, ale také naše spokojenost s ní. To, co nám dnes nečiní potíže, může být za několik let přece jen problém. Například vyjímání těžkého nádobí z příliš hlubokých spodních skříněk, nízko uložená trouba a podobně.

Velmi důležitý je i materiál. Nejpoužívanějším je levné a odolné lamino s nízkými nároky na údržbu. Používá se především na korpusy linek, u levnějších typů i na dvířka či pracovní desky. Pro kvalitní dvířka a čelní plochy zásuvek se pak používá nejčastěji MDF deska, dřevovláknitý materiál, který lze brousit i frézovat. Dvířka z tohoto materiálu mohou být fóliovaná nebo lakovaná v matu či vysokém lesku. Jejich výhodou je tvarová stálost a odolnost proti oděru, vlhku i změnám teplot.

Dřevo je dřevo

Klasikou mezi materiály pro kuchyňský nábytek je masivní dřevo. Ač je ovšem tento materiál krásný a příjemný, do kuchyně se příliš nehodí, protože se přizpůsobuje okolnímu prostředí. Při změnách teplot a vlhkosti tedy pracuje. Dříve používaná spárovka je proto nahrazována dražší, ale také odolnější biodeskou, lepenou z masivních lamel. Variantou masivního dřeva jsou dýhované desky. Podkladem je dřevotřísková nebo MDF deska, na niž je nalepena tenká vrstva dřeva, nejčastěji krájená dýha. Celek má vlastnosti materiálu na bázi dřeva, textura je originálem ze dřeva samotného.

Kvalitní materiály jsou poněkud dražší. Při jejich výběru tedy bereme v potaz i cenu. Je-li neobvykle nízká, může jít o výrobky s nižší kvalitou, a tedy i horšími vlastnostmi, raději se jich tedy vyvarujeme.

Pokud jde o pracovní desku, používají se obvykle kvalitní MDF desky, ale může to být i umělý či přírodní kámen, lepené dřevo, sklo či kov, výběr závisí víceméně na našem vkusu a finančních možnostech. Co je ale velmi důležité, je tloušťka desky. V případě umělého či přírodního kamene můžeme z hlediska pevnosti zůstat u standardní tloušťky 2 cm, ovšem u lamina nebo MDF desek volíme z hlediska pevnosti a odolnosti raději desku třícentimetrovou.

Důvěřuj, ale prověřuj

Jestliže si necháme kuchyni navrhnout na míru, ohlídáme si také její montáž a zkontrolujeme, zda jsou spoje a úchyty provedeny kvalitně a funkčně. Důležitá je také kvalita kování, úchytek, závěsů a výsuvných mechanismů, dřezu a baterie. U spojů pracovní desky zkontrolujeme jejich hladkost, návaznost a vodotěsnost, také koncové hrany musí být oblé. Vyzkoušíme i elektrospotřebiče a jejich napojení na elektrickou síť, plyn či vodovod a odpady, především ale zkontrolujeme těsnost spojů.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com