Výběr je velký...

Mikrovlnná trouba je velmi ceněna vzhledem k jejímu širokému využití v kuchyni. Všechny základní typy mikrovlnné trouby mohou pomoci s ohřátím jídla, polotovarů z obchodu nebo teplých nápojů. Využít ji lze i pro jednoduché vaření a rozmrazování zmrazených potravin.

Pokud máte zájem o více funkcí, budete si muset připlatit. Proto je před nákupem dobré zodpovědět si pětici následujících otázek...

ČTĚTE TAKÉ:

1. Jaké funkce využiji?

Nemá například cenu si kupovat drahý typ s funkcí pečení, když plánujete využívat k pečení troubu klasickou. Jinak je tomu v domácnostech, které plánují jako jedinou troubu v kuchyni právě mikrovlnnou. Současné mikrovlnné trouby už tuto roli hravě zvládají. V této kategorii jsou na výběr tyto základní typy mikrovlnných trub:

a) monofunkční – nejobyčejnější druhy pouze s mikrovlnným ohřevem.

b) kombinace mikrovlnného ohřevu s grilem

c) kombinace mikrovlnného ohřevu, grilu a klasické horkovzdušné trouby – dokáže plnit i funkci trouby klasické. Zájem o tento typ vzrůstá, hodí se také na víkendové byty nebo chaty místo klasické trouby.

2. Jak velkou troubu potřebuji?

Mikrovlnné trouby lze nyní zakoupit v poměrně velkém rozmezí velikostí a vnitřního objemu – zhruba od 13 do 40 litrů. Výhodou velké trouby je, že má velký otočný talíř a lze v ní péct i běžná jídla pro celou rodinu nebo dokonce více pokrmů naráz. Zabírá ale v kuchyni více místa a může být dražší.

Většina rodin využívá trouby o středním objemu. Pro jednotlivce a na běžný ohřev postačují trouby nejmenší – i otočný talíř v malé troubě postačuje pro ohřev potravin na běžném talíři.

3. Jaký má trouba výkon?

Údaj o výkonu trouby udávaný ve wattech (cca od 600 W až po dvojnásobek) není zbytečností – vypovídá o rychlosti ohřevu a pečení trouby. Dejte proto na tento údaj pozor a srovnávejte ve vámi vybrané kategorii pečlivě – cena nemusí být vždy úměrná výkonu trouby, a tento údaj je velmi důležitý!

4. Kam chci troubu umístit?

Moderní vestavěné mikrovlnné trouby se velmi hodí do nových kuchyní – vypadají lépe než volně stojící trouby, mají ale složitější montáž (je třeba také myslet na prostor pro přístup vzduchu na chlazení). Volně stojící trouby se hodí do každé kuchyně, jsou levnější a lze je rovněž umístit do policové skříňky (opět ale pozor na umožnění přístupu vzduchu).

5. Za co jsem ochotný/á si připlatit?

Výrobci se snaží své potenciální zákazníky zaujmout různými nadstavbovými funkcemi, záleží jen na spotřebiteli, které bude preferovat. Plusem je třeba speciální urychlené rozmrazování nebo funkce crisp, která dokáže ze syrových brambor vytvořit čerstvé chipsy.

Některé chytré trouby jsou zase schopny samy detekovat poměr vlhkosti v troubě a pokrmu a stanovit optimální stupeň výkonu. Stejně tak dokážou některé trouby automaticky přecházet například z funkce rozmrazování do funkce vaření, a tím zvýšit komfort přípravy potravin. Počítejte ale s tím, že každá funkce navíc se odrazí na ceně spotřebiče.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com