Není vysavač jako vysavač

První vysavač spatřil světlo světa už v roce 1901, od té doby už vysavače ujely daleký kus cesty. V dnešní době si můžete pořídit vysavač nejenom na domácí používání, ale také třeba vysavač na popel a saze. Se zahradním vysavačem dáte zase sbohem popadanému listí, posekané trávě nebo dřevěným pilinám po štípání dříví na topnou sezonu.

V tomto článku se ale zaměříme na vysavače, které nám ulehčují práci s úklidem doma.

Sáčkový, nebo bezsáčkový vysavač?

Sáčkové vysavače najdete asi ve většině českých domácností. Díky tomu, že jsou při používání neustále připojené kabelem k elektrické síti, mají po celou dobu stabilní výkon vysávání. Kvalitní filtrační systém se postará o to, aby i přefiltrovaný vzduch proudící zpět do místnosti neobsahoval nečistoty. Sáčkový vysavač si poradí s koberci i tvrdou podlahou a se správným nástavcem se postará i o čalouněný nábytek.

Výhody sáčkového vysavače:

  • Zvládne všechny typy podlah
  • Vyjímatelný sáček zvyšuje účinnost filtrace
  • Má vysoký sací výkon
  • Jednoduchá údržba – stačí jen vyměnit sáček

Nevýhody sáčkového vysavače:

  • Musíte neustále dokupovat prachové sáčky
  • Čím je sáček plnější, tím klesá sací výkon

Bezsáčkové vysavače mají místo sáčku uvnitř přístroje speciální sběrnou nádobu. Oblíbeným typem bezsáčkového vysavače jsou modely s cyklonovou technologií, která oddělí prachové částice od silného proudu a drží je ve speciální cyklonové nádobě. Účinnost takového vysavače je pak až 99 %.

Při výběru bezsáčkového vysavače se nezapomeňte podívat, jak se vysypává a čistí nádoba na nečistoty – berte v potaz to, že byste měli nádobu vyprazdňovat téměř po každém vysávání. A pokud nechcete složitě dostávat nečistoty ze sběrné nádoby, vyberte si bezsáčkový vysavač s vodním filtrem, díky kterému pak nečistoty vylejete společně s vodou.

Výhody bezsáčkového vysavače:

  • Má vysoký sací výkon
  • Nemusíte dokupovat sáčky
  • Některé modely umožňují i mokré vysávání
  • Modely s vodním filtrem jsou hygieničtější

Nevýhody bezsáčkového vysavače:

  • Neustálé vyprazdňování sběrné nádoby vás může otravovat
  • Aby nedošlo k úniku prachu zpět, musíte častěji měnit filtry
  • Sběrnou nádobu musíte také pravidelně čistit, aby se nezanesla

Smeták i vysavač v jednom? S tyčovým vysavačem to zvládnete

Tyčový vysavač je skvělým parťákem na každodenní úklid. Jestli patříte mezi ty, kterým dost často padá něco z ruky, je tyčový vysavač ten pravý pomocník. S rozsypanou moukou si poradí mnohem lépe než vy se smetáčkem a lopatkou. Zabudovaný akumulátor vás neomezuje v pohybu a manipulaci tyčového vysavače zvládnete i jednou rukou. Jen počítejte s tím, že díky této výhodě je provozní doba tyčového vysavače obvykle okolo 30 minut. Hodí se tak spíše pro menší prostory.

Velmi populární jsou pak speciální tyčové vysavače 2 v 1, které v sobě spojují tyčový a ruční vysavač. Vysypala se vám káva na kuchyňské lince? Tak si pozvěte na pomoc ruční vysavač, který jednoduše vypojíte z těla tyčového vysavače.

TIP: Máte doma podlahu, která potřebuje i často vytírat? Dopřejte si tyčový vysavač s mopem, který kombinuje funkce vysávání a vytírání. Ušetříte si čas i peníze, protože zvládnete kompletní údržbu domova jedním přístrojem.

Hledám vysavač, který si poradí i beze mne

Robotický vysavač je pomyslným světlem na konci tunelu pro ty, kteří nenávidí luxování. Robotický vysavač vysaje za vás. A to klidně i v době, kdy jste zrovna v práci. Kvalitní modely disponují speciálním navigačním systémem, který zmapuje celou místnost – vysavač tak nespadne třeba ze schodů a vždy najde cestu domů do nabíjecí stanice.

Pokud vám doma převažují tvrdší podlahy a jste ochotni do robotického vysavače opravdu investovat, můžete si být jisti, že robot opravdu zastane veškerou práci za vás. V případě, že si vyberete levnější model, počítejte s tím, že si robot neporadí vždy úplně se vším a často také bude potřebovat vaši pomoc.

Pomoc, jsem alergik!

Prach, zvířecí chlupy a další nečistoty dělají pro alergika z milovaného domova doslova dům hrůzy. Pokud trápí alergie vás nebo někoho z vaší rodiny, dbejte na opravdu důkladný výběr nového vysavače.

Zaměřte se na dobrý sací výkon, typ filtru a také na výměnný sáček v případě sáčkového vysavače. U bezsáčkového vysavače berte v potaz to, že může během čištění dojít k menšímu úniku prachu do místnosti. Pro alergiky tak nejsou úplně nejvhodnější. V ideálním případě by měl mít vysavač speciální HEPA filtr – nejvýkonnější systém filtrace, která zachycuje až 99,9 % nečistot.

Pes nebo kočka v bytě? To musíte mít něco extra

Bydlíte u své kočky (psa) doma a trápí vás všudypřítomné chlupy? Vybírejte vysavač podle sacího výkonu, který ovlivňuje kvalitu vysávání. Nejlépe si pak se zvířecími chlupy poradí válcové vysavače, které mají obvykle silnější sací výkon a disponují filtry s lepší absorpční kapacitou. Jen počítejte s tím, že takový vysavač zabere dost místa a hůře se s nimi manipuluje.

V ideálním případě pak zvolte kombinaci válcového vysavače a ručního. Válcový vysavač využijete na velké plochy a koberce, na menší plochy vám stačí odpojit ruční nástavec a zbavíte se chlupů jednou provždy. (Spíše tedy jen do doby, než se váš milovaný mazlíček projde po čerstvě vysáté podlaze.)

TIP: Velmi oblíbené jsou pak vysavače Electrolux, které nabízí všechny typy vysavačů zmíněné v článku.