Jestliže stromy nejsou tolik vzrostlé a na přebytečné větve dosáhnete ze země, vaše možnosti jsou širší a celý proces bude jednoduchý. Pokud ale musíte řezat větve ve čtyřmetrové výšce, už to není legrace. V tomto případě je bezpečnější zavolat si profesionální stromolezce a za prořezání stromů zaplatit, než balancovat na žebříku s pilou v ruce. Případně si můžete pořídit teleskopickou elektrickou nebo akumulátorovou pilu, jejíž násada se dá prodloužit většinou na 2,80 m, takže s ní dosáhnete do výšky až 4,5 metru.

Teleskopické pilky mají výhodu v tom, že se s nimi dostanete až ke kmeni stromu, což na žebříku není vždycky zcela možné, když vám v cestě překáží další větve. Můžete tak provést šetrnější řez - strom se zahojí rychleji, když řežete přímo u kmene, než když u něj necháte pahýlek větve, lidově nazývaný věšák. Je třeba jen dát pozor, abyste rukojeť natočili kolmo k řezané větvi a řez byl co nejmenší. Počítejte s tím, že když vysunete teleskopickou násadu na maximum, bude se s pilkou hůře manipulovat.

Při výběru vhodné pilky na prořezávání stromů hraje klíčovou roli hmotnost a ergonomie. A to platí i v případě, že na všechny větve dosáhnete ze země a postačí vám pilka bez teleskopické násady. Přeci jen se s ní budete ohánět sem a tam a zdvihat ji nad hlavu. Když pomineme klasické mechanické pilky a chceme si usnadnit práci, lehké elektrické a akumulátorové pilky pro běžný řez obvykle postačí, nemáte-li rozlehlý sad či nejsou-li větve příliš silné, a využijete je i pro jiné práce na zahradě a v dílně. Jde především o to, abyste pilku snadno uzvedli jednou rukou, a druhou rukou mohli odhrnovat větve z cesty.

O tom, zda zvolit pilku elektrickou, nebo akumulátorovou, nejspíš rozhodne vaše prodlužovačka a vzdálenost stromů od nejbližšího napojení na elektřinu. Akumulátorové pilky mají nicméně více výhod než jen samotný fakt, že se vám do větví nezamotává kabel. Jejich chod je tišší, a navíc díky dnešní pokročilé technologii si ohledně výkonu nezadají s přístroji elektrickými. Ani cenově už nejsou nedostupné.

V každém případě nemá smysl kupovat něco z internetu, vždycky je lepší zajít do specializovaného obchodu a jednotlivé přístroje si osahat. Lépe tak poznáte, jak vám pilka padne do ruky, a k tomu si můžete nechat poradit od prodejce.