Dnes už to tak zdaleka nemusí být.

Kov v několika podobách

RadiátorTechnologie pokročily, radiátory jsou nejen účinnější, pokud jde o funkci, ale také esteticky mnohem zdařilejší. Současně se na trhu stále častěji objevují otopná tělesa z netradičních materiálů i neotřelého či dokonce výjimečného designu, mohou se tedy stát i významným interiérovým prvkem. Původně byla pro výrobu radiátorů používaná těžká, změnám teploty i vodě odolná, ale drahá litina, která se pro své nesporné přednosti používá dodnes. Sice se déle zahřívá, ovšem také déle drží a tedy vydává teplo. Litinové radiátory mají výrazný design, hodí se do starší zástavby nebo interiérů laděných do retro či průmyslového stylu. Během doby doplnil litinu ocelový plech, který se rychle nahřívá a vede dobře teplo, rychle však vychladne. Ocelový plech je lehký, trvanlivý, oproti litině je výroba radiátorů jednodušší. Protože je ocel velmi dobrý vodič tepla, rychle se nahřívají, ale i dříve vychladnou, ovšem v kombinaci s moderními kotli se tento nedostatek i za stále přijatelného poměru výkon – cena stírá.

Dalším, již běžným materiálem je v této oblasti hliník, předností těchto otopných těles je moderní design a technicky dokonalé provedení. Povrch tvoří komaxitová vrstva vypalovaná při vysokých teplotách, je tedy otěruvzdorný i stálobarevný. Hliník má velmi dobrou tepelnou vodivost, radiátory lze díky tomu velmi dobře regulovat, zvláště při napojení na kondenzační kotel nebo při Radiátorvytápění pomocí tepelného čerpadla.

Deskové radiátory a otopné stěny

Pokud jde o tvar, nejprodávanější jsou v současné době desková otopná tělesa s velmi malou potřebou vody, díky níž je možné také rychleji regulovat vytápění místností. Obvykle jsou jednoduchého a stylově čistého designu. Hodí se proto do jakéhokoli interiéru, v závislosti na materiálu a výrobě lze vybírat i z barevných variací. Objevují se i stylové radiátory žebrové, trubkové a podobně. Velmi zajímavě působí také původně v průmyslových prostorech a dílnách hojně využívané radiátory ve tvaru spirály v černé barvě nebo v barvě povrchově neupravené oceli. Vytápění prostoru ovlivňujeme počtem použitých prvků. Do této kategorie patří také deskové otopné stěny větších rozměrů než klasické deskové radiátory, u nichž převažuje vertikální rozměr. Jsou tenké a mají i malou stavební hloubku. Díky tomu je lze včlenit téměř do jakéhokoli obytného prostoru, případně je lze instalovat tam, kde je příliš úzký prostor pro běžný radiátor. Desková plocha je obvykle vertikálně či horizontálně členěná. Vzhledem ke svým rozměrům mají otopné stěny vysoký tepelný výkon, krátký ohřev a jsou flexibilní z hlediska regulace tepla. Je možné objednat i tvarově atypická tělesa, přizpůsobená prostoru Radiátornapříklad v půdních vestavbách. Především do komunikačních či hygienických prostor v bytě se uplatní otopná tělesa trubková nebo různých kreativních tvarů. Vybírat lze z různých materiálů, tvarů i designu. Často jsou výrazným prvkem, který doplňuje výtvarné řešení prostoru.

Konvektory

Jestliže máme v interiéru francouzská, veliká či panoramatická okna, nebo dokonce celé prosklené stěny, a nechceme nebo nemůžeme využít podlahové topení, je třeba vybrat i odpovídající topná tělesa. Nejvhodnější jsou konvektory, tělesa s převažujícím horizontálním rozměrem, která se umisťují před tyto plochy na podlahu, případně přímo do podlahy. Pokud jsou instalovány na podlaze, jsou v horní části překryté mřížkou, na niž lze s výhodou připevnit třeba poličku, případně, pokud jsou umístěné v koupelně, sušák ručníků. Teplo se v místnosti šíří konvekcí – prouděním, teplý vzduch může být do místnosti rozváděn i ventilátorem. Pro zvýšení tepelné účinnosti mohou být tyto typy konvektorů opatřeny zadní stěnou, která zabrání vyzařování tepla do skleněných ploch. Konvektory ve speciálním provedení mohou kopírovat tvar interiéru, lze zvolit provedení do úhlu či do oblouku v poloměru odpovídajícím danému prostoru. KonvektoryPodlahové konvektory se instalují do žlabu k proskleným stěnám či francouzským oknům a zakrývá je nášlapná mřížka. Dodávány jsou v bílé barvě i v jiných barevných variantách.

Kámen a sklo

I v otopných systémech existuje kategorie „luxusní“, sem patří kamenná či skleněná otopná tělesa. Kamenná jsou nejčastěji vyráběná z mramoru nebo žuly, jejich vlastnosti lze přirovnat k vlastnostem kachlových kamen. Většinu tepla tedy vydávají sáláním, nedochází proto k víření prachu, jako při vytápění klasickými radiátory. Pro komplexní vytápění prostoru je třeba použít kamenné panely o tloušťce 3 cm, pokud slouží pouze pro přitápění, stačí deska o tloušťce 2 cm. Pokud jde o sklo, v nabídce výrobců jsou radiátory z tvrzeného bílého a černého skla o tloušťce 1 cm, do něhož lze pískováním vytvořit ornament či nápis podle přání zákazníka. Kamenné sálavé panely mohou sloužit jako částečný předěl v místnosti či opěradlo, skleněné topné panely zase v koupelně nebo v hale nahradí zrcadlo.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, Jaga