Právě teď je nejvhodnější doba pro vybírání a také nákup rostlin, které mají rády horko. V zimě totiž jen vegetují, a jejich umístění tak nemusí „odstonat“. A jaké květiny by měly velké teplo a rychlé vysoušení půdy přežít? Jsou to především ty, které najdeme ve Středomoří. Patří sem například některé druhy palem (cycas, kensia, rhapis), kaktusů (opuncia, microdasys), dužnatky (Echeveria derenbergii, Echeveria elegans), ale také další rostliny jako například oliva, strelitzia, agáve, aloe vera. Obecně platí, že do přesluněného bytu jsou vhodné květiny, které běžně rostou ve Středomoří, některé druhy jsou přivezeny z míst, kde slunce praží celý rok (Afrika, Mexiko), ty jsou ovšem díky šlechtění už přizpůsobeny našim podmínkám.

Zemina není vhodná

Podívejte se na místo, kde některé rostliny rostou ve volné přírodě. Vyhledejte si třeba dužnatky nebo olivy. Poznáte, že většina z těchto rostlin neroste v klasické české zemině. Ta totiž rychle vysychá. Na první pohled tyto rostliny rostou na velmi suchých místech, ale to je tradiční omyl. Suché je místo jen shora. Spodní části nevysychají, naopak velmi dobře vodu zadržují.

Vhodné jsou proto speciální substráty, které vláhu udrží. I přesto bychom květináče vždy měli vybavit indikátorem vlhkosti. Většinu rostlin je třeba čas od času vlhčit. K tomu používáme speciální nádoby s rozprašovačem, jejichž velikost volíme v závislosti na počtu rostlin v domácnosti.

Náš tip

Když půjdete na nákup, zkuste vyhledat takové rostliny, které jsou v Čechách alespoň dva měsíce. Poznáte pak, jestli se jim tady daří a jestli se aklimatizovaly. Bohužel velká část těchto rostlin není ve stálé nabídce obchodů a objednávají se na přání. Tady se ptejte po jejich původu a zjistěte si prokořeněnost rostliny. Ta ukazuje, jak je rostlina zdravá.

Pár nápadů na rostliny do slunného bytu:

Aloe vera (aloe léčivá)

  • Původ: Kapverdské ostrovy, Kanárské ostrovy, Středomoří aj.
  • Péče: vyvarujte se příliš vlhké půdě, v létě přihnojujeme

Strelitzia reginae (strelície královská)

  • Původ: Kapsko, Jižní Afrika
  • Péče: jsou vděčné za pravidelnou hnojivovou zálivku

Agave americana (americká agáve)

  • Původ: Mexiko
  • Péče: nenáročná, v létě zalévat a hnojit, během přezimování potřebují sucho

Cycas revoluta (cykas zavinutý)

  • Původ: jihovýchodní Asie až Japonsko
  • Péče: v létě s mírou zalévat a hnojit, čas od času nechat proschnout, v zimě zalévat málo, přezimovat v dobře větratelném prostředí