Vysavače prošly v září roku 2014 velkou revolucí. Evropská unie totiž zakázala prodej vysavačů s příkonem vyšším než 1600 W, všechny vysavače musí mít minimální výkon čištění 70 % zachyceného prachu z koberce a 95 % zachyceného prachu z tvrdých podlah a navíc se všechny vysavače musí povinně štítkovat energetickými štítky. Co to pro nás znamená? Především to, že výrobci mají omezenější prostor pro vymýšlení marketingových triků, a my se můžeme lépe orientovat. Ale tak dokonalé to stejně není.

Než ale začneme, musíme upozornit, že se budeme věnovat jen jediné skupině klasických vysavačů. Takže vynecháme robotické vysavače nebo speciální s napařováním apod. To jsou další skupiny, na které je zapotřebí vlastní článek.

Rozdělení hlavní – sáčkový, či bezsáčkový?

Sáčkový vysavač:

funguje tak, že motor vytvoří podtlak vzduchu, který nasává vzduch přes látkový/papírový pytlík, umístěný v prostoru vysavače. Vzduch se pak přes filtry vyfukuje ven, prach se zachytává v pytlíku, mikroprach na filtrech.

Jaký je rozdíl mezi sáčkovými a bezsáčkovými vysavači? Už název napovídá, že jde o systém zachycování prachu. Sáčkový používá speciální zachytávací sáček, který se po naplnění vyhodí a použije nový, bezsáčkové pak zachytávají nečistoty ve speciální nádobce, kterou je pak třeba vysypat do koše.

Někdo je příznivcem jedné, jiný zase druhé technologie. Odpůrci sáčkových poukazují na to, že sáčky jsou ohromnou zásobárnou bakterií a roztočů a při jejich naplnění výrazně klesá sací účinek, což se u bezsáčkového nestane.

Bezsáčkový vysavač:

nasátý vzduch rotuje uvnitř vysavače velmi vysokou rychlostí. Vlivem odstředivé síly dochází k usazování nečistot ve speciální nádobě. Dočištění vzduchu probíhá ve výstupní komoře např. pomocí HEPA filtru.

Bezsáčkové pak mají nedostatky v tom, že potřebují pro správnou funkci plný výkon motoru. Pokud není, prach v nádobce se rozvíří a může dráždit alergiky, protože se snadno dostane do vzduchu. Také vyklepávání nádoby do koše po každém vysávání znamená, že se prach rozvíří. Je tedy lepší rovnou vysypávat do kontejnerů. U sáčkových s prachem vůbec nepřijdete do kontaktu – zde se sáček vysune, vyhodí a nový zasune.

Co je příkon

Základní charakteristikou vysavačů tak zůstává příkon. Ten určuje vykonanou práci (spotřebu energie) za jednotku času. Takže čím vyšší číslo, tím i vyšší spotřeba elektrické energie. Testy ukazují, že vysoký příkon neznamená lepší účinnost vysávání. Tady záleží na mnoha dalších faktorech. Příkon tak berte jako informaci dodatkovou, která je důležitá k dalšímu bodu.

Spotřeba elektrické energie

Zatímco příkon nemusí být na energetických štítcích uveden, spotřeba elektrické energie za rok ano. Jde o hodnotu vypočítanou podle norem, kde se počítá 50 úklidů na ploše průměrné domácnosti, která činí 87 m2.

Hladina hluku

Nechcete mít vysavač moc hlučný? Pak musíte sledovat energetický štítek a na něm sílu hluku v dB. Ovšem pozor. Jak jsme už upozorňovali v minulém díle, kde jsme se věnovali ledničkám – hluk je hodnota logaritmická, takže snížení o tři decibely znamená výrazný propad. Například úroveň běžné konverzace vykazuje 68 dB, hra na kytaru a její poslech ze 40 cm pak 70 dB… Takže opravdu hledejte tu nejnižší hodnotu, byť se vám rozdíly zdají opravdu malé.

Výkon čištění

Zde se u energetických štítků dostáváme na pole nejdůležitější. Zde se totiž rozhoduje o tom, jak je vysavač kvalitní. Výkon čištění je zde rozdělený do dvou kolonek – pro čištění koberců a tvrdých podlah. Tato hodnota udává procento absorpce prachu ze standardizovaného testovacího koberce nebo standardizované dřevěné desky se štěrbinou. Škála je od A do G, kde A je nejlepší výsledek.

Třída energetické účinnosti

Ačkoli jde o nejlépe viditelnou hodnotu, je to jen prostý výsledek spotřeby energie v kombinaci s výkonem čištění na tvrdých podlahách a kobercích. Stejně jako na jiných energetických štítcích, i zde je škála A až G, kde třída A má nejlepší poměr.

Co to tedy znamená?

Teď jsme si na příkladu energetického štítku ukázali, že stejnou efektivitu vysávání může mít vysavač s mezním příkonem 1600 W, stejně jako „zelený“ vysavač s co nejnižším příkonem motoru. Jak je to možné? Důvodem je tu konstrukce. Léta se nás snažili výrobci omračovat pouze technickými hesly, která nás měla ohromit. A tak zvyšovali příkony, abychom si mysleli, jak strašně kvalitní stroje kupujeme. Jenže kdo ještě luxoval se starým „torpédovým“ vysavačem s příkony 200-400 W, ten jistě dosvědčí, že vysávaly lépe než ty dnešní. Jak je to možné? Především jsou tu rozdíly v protitlaku. Dříve nebyly zařazeny do celého systému tak husté filtry, které nenechají uniknout nejen prachu, ale také mikroprachu a roztočům. Také konstrukce více využívala po staletí známé hydrodynamické zákony, jako je Bernoulliho rovnice. Konstrukce vysavače a jeho hubic tak je mnohem důležitější než jakékoli výkonové charakteristiky motoru! A tak čtěte náš speciální článek o hubicích, což je také jedno velké samostatné téma.

Příště si povíme, jak tyto poznatky využít a na co dalšího si dát při výběru vysavače pozor.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 3/15. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.