Vertikutátor pomáhá trávníku tak, že jej provzdušní, rozdělí kořenový systém tak, aby mohl zesílit a zahušťovat se a aby se voda při dešti nevalila jen po povrchu, ale pěkně se dostávala až tam, kam patří – ke kořenům.

Vertikutací se vršek travní plochy svisle prořeže – odtud také název vertikutace – „vertikal cut“ (svislé prořezání). Travní plocha se tak očistí od mechu, stařiny, cizopasných hub a rozkládajících se zbytků rostlin, které by rašící trávu dusily a znesnadňovaly její růst. Spolu s tím se travní kořínky jemně naříznou, a tím se nastartuje rozrůstání trávníku. Díky provzdušnění se ke kořínkům dostanou snadněji živiny, světlo, voda i vzduch a trávník může lépe prospívat. Vertikutace navíc funguje i jako prevence před vznikem houbovitých chorob a mechu v trávníku. Tento „zákrok“ navíc omezí i růst dvouděložných plevelů.

Proč projet trávník vertikutátorem?

Proč projet trávník vertikutátorem?

„Po zimě je nutné vyhrabat všechny odumřelé části, zbytky listí, případně mech. Tyto práce se dělají za pomoci kovových tvrdých hrábí. Pokud je to možné, je vhodné použít vertikutátor, který nejen prořeže travní drn, ale také provzdušní půdu,“ doporučil Eduard Chvosta, zástupce ředitele pro zahradnické obory Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Kdo, když ne my? Kdy, když ne po zimě?

Vertikutace se provádí od poloviny března do konce dubna. Vyberte si pro ni počasí, kdy je venku stabilně kolem osmi nebo deseti stupňů – pokud mrzne, ošetření odložte.

Vhodnou dobou je stav, kdy tráva začíná rašit. Pokud byste se pro vertikutaci rozhodli později, je potřeba trávník nejdříve pokosit na výšku 3–4 centimetrů. Každopádně trávník nesmí být ani přemokřený, ani příliš suchý. Hlavně nesmí být zmrzlý a jeho teplota by se měla pohybovat někde nad 8 °C.

Jaký vertikutátor?

Hned na začátku je třeba říct, že jsou stroje dva, které je třeba si neplést. „Vertikutátory si nepleťme s provzdušňovači. Ty totiž nezasahují do země, ale pomocí ocelových pružinek osazených na válci pročešou trávník a odstraní vrchní vrstvu staré plsti a mechu,“ říká Tomáš Boukal, zástupce značky Fieldmann. S ohledem na nižší frekvenci používání vertikutátoru i provzdušňovače jsou velkou výhodou univerzální kombinované stroje, které disponují jak válcem s vertikutačními noži, tak provzdušňovacím válcem s ocelovými pružinkami.

Výkonný benzínový motor, nebo tichý elektromotor?

Elektrický stroj mívá oproti benzínovému nižší výkon, je tedy pomalejší. Výhodou je ale tichý chod. Motor nespaluje žádné palivo, provoz je tím pádem šetrný k životnímu prostředí. Stroj uskladníte téměř kdekoliv, nevyžaduje prakticky žádnou údržbu ani servis. Předpokladem je však elektrická zásuvka v dosahu. Benzínový vertikutátor je sice zpravidla těžší, hlučnější a méně přívětivý k životnímu prostředí, ale nabízí větší záběr a rychlejší práci při neomezené možnosti pohybu v terénu, byť třeba kopcovitém či svažitém.

Počet nožů, záběr stroje

„Na válci běžných vertikutátorů bývá 18-20 nožů,“ uvádí Tomáš Boukal a doplňuje: „Platí, že čím více je nožů, tím lépe. Pořídíte-li si stroj s více noži na válci, stačí vám přejet trávník pouze v jednom směru. Naopak s vertikutátorem s menším počtem nožů je potřeba jet pro jistotu podélně a pak ještě příčně.“ Obvyklý záběr menších strojů je 32 cm. Ty jsou vhodné pro trávníky do cca 600 m². Na větší plochy, asi od 1000 m², se doporučuje zvolit záběr větší, obvykle 40 cm.

Nastavení hloubky řezu, sběrný koš

Vertikálně nasměrované nože vertikutačního válce jemně pronikají do země, do hloubky maximálně 3 mm. Při nastavení větší hloubky hrozí poškození trávníku. Regulace hloubky řezu se provádí pomocí páčky centrálně, u menších či levnějších modelů nastavením výšky kol. „Při vertikutaci většího trávníku rozhodně oceníte objemný sběrný koš, kde se travní plsť shromažďuje. Obvyklý objem koše je 30-40 litrů u menších modelů, asi 50 litrů u větších.


Tipy na stroje:

Motorový provzdušňovač Hecht 5644 je vhodným řešením pro větší zahrady. Je osazen válcem s ocelovými noži se záběrem 42 cm. Pro pohon je použit motor s objemem 212 ccm o výkonu 4 kW. Nastavení hloubky je možné v rozsahu -12 až 10 mm. Pro sběr vyčesané trávy je použit 40l textilní koš. Doporučená cena 9490 Kč. www.hecht.cz


Fieldmann FZV 2102-E je elektrický vertikutátor a provzdušňovač v jednom. Součástí balení jsou dva válce, a to vertikutační s 20 noži a provzdušňovací s 24 pružinami. Díky příkonu elektromotoru 1 300 W a pracovnímu záběru 32 cm je ideální volbou pro menší a střední trávníky o ploše až 600 m², kde je v dosahu elektrická zásuvka. Objem sběrného koše je 40 l. Doporučená cena je 2699 Kč. www.fieldmann.cz.


Bosch UniversalVerticut 1100 má kombinaci 1100W výkonného motoru a nožů z uhlíkové oceli. Efektivní používání: „Jet-Collect System“ se speciálními průduchy na proudění vzduchu zajišťuje rychlý a efektivní sběr mechu a trávníkové plsti. Velký 50litrový sběrný koš znamená méně času stráveného vysypáváním. Výhodou je možnost kompaktního uložení - výrobek lze složit na pouhých 40 cm na výšku díky dvojitě skládací rukojeti a stohovatelnému sběrnému koši. Doporučená cena 4480 Kč. www.bosch.cz