Asi prvním kritériem výběru zahradního nábytku je jeho funkce: na terase, v altánu či pod pergolou chceme v létě buď snídat, obědvat a večeřet, nebo se tu jen tak "válet" na sedačkách a popíjet s přáteli. Od těchto preferencí se odvíjí odpověď na otázku, zda si pořídíme nábytek jídelní, nebo relaxační.

Co se týče materiálu, vybíráme takový, který ustojí venkovní podmínky. Širší výběr máme v případě, že je terasa zastřešená; výhodou je také možnost uskladnění nábytku přes zimu v garáži nebo v zahradním domku.

Dnešní zahradní sedací soupravy se vzhledem o mnoho neliší od těch obývákových. Klade se důraz na pohodlí. Čalouněné části by však v případě venkovních souprav měly být naimpregnovány, aby vzdorovaly vlhkosti a uchovaly si barvu. K zahradnímu nábytku už běžně seženete ochranné obaly v různých velikostech.

K některým setům zahradního nábytku se dají dokoupit další doplňky ve stejném stylu, jako třeba taburety, lehátka, paravány, nebo dokonce houpačky. Je dobré se proto dopředu informovat, co všechno daná kolekce zahrnuje a zda budete moci další prvky případně pořídit později.

Ratan umělý versus přírodní

Nábytek z umělého ratanu s hliníkovou konstrukcí je jedničkou, co se týče odolnosti. Nevyžaduje údržbu, odolává každému počasí i UV záření a vydrží pěkný dlouhá léta. Přírodní ratan je oproti tomu mnohem choulostivější: měl by být držen pod střechou a v zimě uložen v místnosti, kde nemrzne. Stejná pravidla platí i pro podobně "křehké" materiály typu bambus nebo banánový list.

Luxusní teak

Ze dřevin se nejvyšší odolností chlubí dřeva tropická, největší ódy se pějí na teak. Tento dražší, ale krásný přírodní materiál nenasakuje vodu a k zachování jeho barvy ho stačí jen dvakrát za rok napustit olejem.

Nábytek z domácích dřevin bude potřebovat ochranu před rozmary počasí, neznamená to ale, že bude špatnou investicí. Každé dřevo je krásné, dobře slouží a v případě poškození se dá zbrousit, zatmelit a přetřít ochrannou vrstvou oleje, laku či vosku.