Zmrzlinovače si nacházejí své místo v domácnostech stále více a s příchodem léta jejich prodeje vždy stoupají. Můžete si v nich připravit svoji oblíbenou příchuť zmrzliny, nebo vyzkoušet něco zcela nového, originálního. V přístroji však můžete připravit také sorbety, mražené jogurty a další pochoutky.

Nabídka těchto přístrojů je na našem trhu poměrně široká, ale v principu dělíme zmrzlinovače na dvě základní kategorie, a to s kompresorem a bez něj. Rozdíl mezi těmito dvěma skupinami je značný, a to jednak z technologického, jednak z finančního hlediska. Přístroje s kompresorem totiž nevyžadují žádné předchlazení a následné chlazení v mrazničce, tuto funkci jim zabezpečí instalovaný kompresor, který nádobu na zmrzlinu ochlazuje. Takové přístroje se pohybují přibližně mezi 4000-10 000 korunami. Přístroje bez kompresoru lze zakoupit již v ceně do jednoho tisíce.

Přístroje s kompresorem

Tyto zmrzlinovače jsou vybaveny kompresorem, proto potřebují elektrický proud. Během poměrně krátké doby v nich připravíme velmi kvalitní zmrzlinu. Kompresor ochlazuje nádobu, v níž se zmrzlina připravuje. Můžeme tedy nechat zmrzlinu v přístroji po celou dobu přípravy i následně poté, co je hotová, aniž bychom jí museli hledat místo v mrazničce. Tento přístroj je vhodný pro časté využívání nebo jej mohou používat profi zmrzlináři. Jeho pořizovací cena je výrazně vyšší než u zmrzlinovačů s chladicí nádobou, a proto je dobré zvážit, zda takový přístroj naše domácnost potřebuje.

Přístroje s chladicí nádobou

Druhou kategorií zmrzlinovačů jsou ty, které nepotřebují přívod elektřiny, neboť systém chlazení je zabezpečen speciálním chladicím médiem, jež se nachází ve dvojitém plášti nádoby. Před výrobou zmrzliny je třeba umístit nádobu na minimálně 10 hodin (spíše však na 18-24 hodin) do mrazničky. Médium se tak ochladí, že posléze během výroby zmrzliny odebírá teplo ze zpracovávané směsi. Promíchávání směsi trvá zhruba 20-40 minut, nato uložíme nádobu s obsahem do mrazničky a ještě několikrát ji vyndáme, směs znovu promícháme, aby se v ní netvořily zmrazky a případně se odstranily vzniklé vzduchové bubliny.

Hotovou zmrzlinu můžeme skladovat přímo v nádobě výrobníků, nebo ji přemístit do jiné, abychom mohli výrobník znovu použít například na jiný druh.

Přístroje bez kompresorů lze zakoupit v cenách již do jednoho tisíce korun, ale samozřejmě i dražší. Roli hraje velikost přístroje, respektive výrobníkové nádoby, hlučnost motoru i celkový obsah chladicího média v plášti přístroje.

Do zmrzlinovačů bez kompresoru se snažíme vkládat již vychlazené suroviny, jako mléko, smetanu, případně mražené ovoce. Nicméně řada odborníků doporučuje zvolit tento postup i u výrobníků s kompresorem.

Jak zmrzlinu vyrobit?

Suroviny si můžete zvolit dle vlastní chuti. Můžete využít již předem připravené směsi, ale také čerstvé nebo mražené ovoce, bylinky nebo neobvyklé suroviny, jako například mák, exotické ovoce, nebo dokonce některé druhy zeleniny. Vždy je však důležité začít rozmixováním surovin, které to potřebují, a pak přidávat ostatní. Metly nejprve rozmělní tvrdé suroviny a pak je pozvolným šleháním propojí s ostatními, jako jsou smetana, jogurt či mléko, kakaový prášek, rozdrcené bylinky a cukr či jiné sladidlo.