Brokolice jako bohatý zdroj vitaminů

Brokolice je zelenina bohatá na vitamin C – obsahuje ho více než 100 mg na 100 gramů. Dál se v ní nachází vitamin D, vitamin E, vitamin B. Také karoten, riboflavin, kyselina listová, železo, draslík, selen, vápník a hořčík. I proto je vhodné ji občas zařadit do svého jídelníčku.

Brokolice a její vliv na vaše zdraví

Brokolice funguje díky obsahu karotenoidů jako prevence rakoviny plic, může být prospěšná pro vaše kosti, ale také zuby. Draslík se podílí na správné činnosti srdce. V neposlední řadě má pozitivní vliv na imunitní systém. Protože obsahuje až 90 procent vody, je vhodná na hubnutí. Dopřát si ji můžete samotnou, ve formě placek, v salátu či ve formě lahodné polévky.

Recept: brokolicové placky

Budete potřebovat:

1 brokolici, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce strouhanky, 100 gramů parmazánu, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, olej na smažení.

Postup:

Příprava brokolicových placek je velmi jednoduchá. Brokolici opláchněte, nakrájejte na kousky a dejte vařit do osolené vody, dokud brokolice nezměkne. Brokolici nastrouhejte najemno nebo rozmixujte spolu s česnekem – konzistence by měla být hustší, určitě ne na kaši.

Vejce prošlehejte, přidejte parmazán, mouku, strouhanku a promíchejte. Nakonec přimíchejte vychladlou brokolici. Dle chuti přidejte sůl a pepř.

Ze směsi tvarujte placičky a smažte je na kapce oleje z obou stran dozlatova. Můžete podávat s bramborovou kaší, zakysanou smetanou, ale také samotné.

Zdroj: igurmet.cz, dtest.cz