Děti se těší na vyřezávání strašidel a maminky na dužninu a vyzkoušení sladkých i slaných receptů. Mimoto jsou tu malé hruškovité i kulovité tykvičky, svádějící k omalování nebo ozdobnému vyřezávání.

Tykve jsou jednou z nejstarších kulturních plodin pěstovaných lidmi. Svědčí o tom semínka stará až 7.000 let.

Tykev velkoplodá, nebo také dýně velkoplodá (Cucurbita maxima) dostala název podle svých až několik desítek kilogramů těžkých plodů. Ze své domoviny v Jižní Americe, zřejmě z Peru, dorazila k nám do Evropy s Kolumbovými námořníky koncem 15. století. Pro tykve se vžil v češtině název turek nebo dýně. Je to jednoletá popínavá rostlina a patří mezi zeleninu z čeledi tykvovitých. Dužnina obsahuje velké množství vody a také důležité minerální látky - železo, sodík, draslík.

Druhy malých tykviček, kulatých i hruškovitých je možné využít velice dekorativně, když je necháme pnout po pergole či altánku. Pokud necháme porůst kovové oblouky, tykve vytvoří kouzelný hustý zelený tunel - ze spleti lián a listoví visí různobarevné tykvičky. Oranžové, žluté, kropenaté i čárkované.

Patison - nejlepší zeleninové řízečky

Patisony ve tvaru mořské hvězdice (společně ještě s kabačky, dýní špagetovou, cuketou, dýní olejnou) jsou odrůdy patřící k druhu Cucurbita pepo pocházejícího ze Střední Ameriky. Oloupeme bílou tvrdou kůru a nakrájíme plod na 2cm plátky. Semínka můžeme vykrojit - vzniknou nám tak řízky "s okénkem". Ty pak už jen stačí obalit v těstíčku a vysmažit na kvalitním oleji do zlatova. Vznikne velmi lahodná pochoutka, jemná, s typickou chutí a vůní. Řízky osušíme na ubrousku a jíme s bramborem nebo salátem. I trocha tatarské omáčky se k nim hodí.

Z patisonu ale lze vytvořit třeba i falešný kaviár...

Na slano i na sladko

Omáčky, polévky, čatní, sladké náplně do pečiva, kompoty... Recepty na dýňové speciality se to v našich krajích začíná jen hemžit, z dýně lze udělat jemná a lahodná sladká jídla, ale i pikantní slané pokrmy, přílohy a lahůdky. A kombinováním chuťově také i leccos mezi tím. K takovému dýňovému čatní se například dají přidat třeba pepř, rozinky a skořice.

A nesmíme zapomenout na dýňová semínka, pražená, solená, se slupkou i bez ní. Obsahují kvalitní nenasycené tuky včetně esenciálních mastných kyselin.

Co s obří dýní? Polévka, příloha, kompot...

Hodně receptů pochází z Německa a zejména z USA, kam se dýně ze své domoviny - Střední a Jižní Ameriky - rozšířila a kde je dnes doma. Svědčí o tom neodmyslitelnost dýně při slavnostech Halloweenu, dýňové festivaly. Prostě celý podzim ve znamení dýní.

Polévka z dýně

Suroviny (4 porce): 1 kg dýně, 250 g cibule, 1 stroužek česneku, 40 g másla, 1 - 2 lžičky sladké papriky, 200 ml suchého vína, 800 ml slepičího vývaru, 150 ml oleje na smažení, sůl, 30 g dýňových semínek, bílý pepř, 150 g smetany, kysaná smetana, pažitka, muškátový oříšek.

Nakrájíme na kousky česnek a cibuli. Dýni oloupeme a pevné části bez semínek nakrájíme na malé kousky. Necháme v kastrolu rozpustit máslo a přidáme kostky dýně, nakrájený česnek a cibuli, sladkou papriku a necháme orestovat. Přilijeme vývar a víno a necháme vařit 20 minut na pomalém ohni bez pokličky.

Mezitím si můžeme připravit slabé proužky dýně a očištěná semínka. Proužky osmažíme v horkém oleji. Dáme na ubrousek, odsajeme olej a nasolíme. Semínka restujeme bez oleje do křupava.

Polévku rozmixujeme, přidáme smetanu, zavaříme, osolíme a opepříme. Servírujeme na talíře, přidáme smažená semínka, proužky dýně, kysanou smetanu a snítky pažitky. Nad každým talířem strouhneme muškátový oříšek.

Dýňový kompot s rumem a vinným nálevem

Suroviny: 2,5 kg dýně, 700 g cukru, 1 l vody a 3 dcl octa (na macerování), 0,7 l vody a 0,5 l bílého vína (na nálev), celá skořice nebo vanilkový lusk, hřebíček (asi 5 ks), rumová tresť, ananasová tresť (od každé asi půlka lahvičky), lžička kyseliny citrónové

Očištěnou a nakrájenou dýni namočíme na 20 hodin do octového nálevu. Potom ji vyjmeme, necháme okapat a nandáme do sklenic. Z vody, vína, cukru, hřebíčků, skořice, citrónové kyseliny a obou trestí připravíme nálev. Necháme jej přejít varem a horký nalijeme do sklenic s dýní. Sklenice sterilizujeme 20 minut při 80 °C.

-ag-Foto: www.profimedia.cz