Estetické parametry venkovní dlažby

Že je správný výběr vzhledu venkovní dlažby důležitý, snad ani není třeba zmiňovat. Dlažba by měla být citlivě sladěná s domem, zahradou, nejbližším okolím a tvořit tak ucelený dojem. Většinu typů dlažby je možno použít jak v interiéru, tak v exteriéru. V současné době máme nepřeberné možnosti výběru keramických dlažeb různých značek, špičkou v oboru i kvalitě jsou dlouhodobě italští výrobci, kteří používají při výrobě nejmodernější technologie a spolupracují s předními světovými designéry.

Velmi trendy a na vrcholu oblíbenosti jsou v poslední době povrchy v imitaci přírodních materiálů – různých druhů dřeva včetně patinovaných, kamene nebo také mramoru. K dispozici jsou kolekce s industriálními povrchy, tedy ve vzhledu betonu nebo různých druhů kovů.

Technické parametry dlažby

Je fajn řídit se při výběru venkovní keramické dlažby osobním vkusem. Neméně podstatné je však orientovat se podle technických parametrů, i proto, že podnebí střední Evropy je vystaveno mnoha rozmarům počasí. A ty dokážou s životností dlažby pořádně zamávat. Při jejím výběru je tedy třeba se řídit piktogramy. Ty akcentují nejdůležitější parametry pro výběr venkovních dlažeb: především mrazuvzdornost, nasákavost, protiskluznost a otěruvzdornost.

  • Sněhová vločka

Pro venkovní použití je nezbytné používat mrazuvzdorné dlaždice, které jsou odolné vůči dlouhodobému působení mrazu a povětrnostním vlivům. Dlažba, která je mrazuvzdorná, bývá označena symbolem sněhové vločky.

  • Písmeno “E”

Nejlepší vlastnosti v extrémních podmínkách vykazují slinuté keramické dlaždice s nízkou nasákavostí: ta se značí písmenem E a pro použití v exteriéru musí být menší nebo rovno 0,5 %.

  • Bota a označení R9 - R13

Protiskluzová dlažba značně zmenšuje riziko úrazu při chůzi po venkovní dlažbě - ať už na posezení, nebo u bazénu, či venkovní vířivky. Pro venkovní použití se doporučuje R10 - R12 podle konkrétního typu prostoru, pro který je protiskluzová dlažba určena.

  • PEI 4 až PEI 5

Jelikož dlažba v exteriéru čelí větší zátěži než dlažba v interiéru, vyplatí se zvolit produkty s vyšší otěruvzdorností - ideálně v rozmezí PEI 4 až PEI 5.

Nyní již máte všechny indicie, kterými byste se měli při výběru té správné venkovní dlažby řídit. A pokud si přesto nejste jisti v kramflecích, nevadí. Stačí navštívit showroom Keraservis v Centru bydlení a designu Kaštanová v Brně, kde vám kvalifikovaně poradí a navrhnou to nejlepší řešení.