Pokud máte opravdu rádi těstoviny, zkuste si je připravit sami doma – je to sice trochu práce navíc, ale zároveň báječný domácí rituál, který je zakončený velkým kulinárním zážitkem, kterým svoje strávníky doma potěšíte a hosty naprosto ohromíte.

Pomocníci do kuchyně

Kromě surovin na těsto je základem výroby pasty v domácích podmínkách strojek na těstoviny. Je k dostání v elektrické podobě jako součást větších kuchyňských robotů, ale pro potřeby jedné rodiny je plně dostačující strojek mechanický. Jeho význam spočívá ve schopnosti perfektně dotenka vyválet těsto, z něhož pak pomocí rozličných nástavců dokáže udělat nejrůznější druhy nudlí, od nejtenčích linguine přes špagety až po široké tagliatelle nebo pappardelle. Jiné tvary než nudle můžete z těsta vykrajovat speciálními nástroji, například vykrajovačem na ravioli. Skvělým pomocníkem na těstoviny je struhadlo na sýr tvořené miskou, kterou přikrývá plocha samotného struhadla. Je praktické, protože nastrouhaný sýr padá přímo do misky a neodletuje okolo, a pokud je spodní miska designově pěkně vyvedená a z kvalitního materiálu, můžete sýr položit na stůl přímo v ní.

Jak pastu správně jíst

Co byste neměli při servírování těstovin rozhodně zanedbat, je stylové nádobí. Italové jedí svou pastu z hlubokých talířů úctyhodných rozměrů – udělejte to také tak a pořiďte si talíře se stylovými dekory. V českých restauracích dostanete k těstovinám automaticky vidličku a lžíci – na vidličku těstoviny namotáváte a lžící si je pod vidličkou jistíte. Pravověrní Italové se na tento způsob konzumace těstovin dívají s hlubokým opovržením. Slušný Ital jí pastu jen vidličkou a je mu srdečně jedno, jak neslušně při tom vypadá.

Recept na domácí těstoviny

Budete potřebovat: 100 g hrubé mouky, 3 žloutky, hladkou mouku na válení

Na vál nasypte mouku, udělejte důlek a do něj vyklepněte žloutky. Vidličkou začněte postupně od středu zašlehávat mouku do vajec. Když se těsto začne na vidličku lepit, začněte těsto zpracovávat rukama. Důkladně vypracujte hladké těsto, které pomoučíte hladkou moukou a pomocí strojku vyválíte na plát, z něhož pomocí nástavců nebo dalších nástrojů vytváříte požadované tvary. Připravené těstoviny vaříte ve vroucí osolené vodě s trochou olivového oleje tak, aby nebyly příliš měkké – jak říkají Italové „al dente“, což můžeme volně přeložit „na skousnutí“.

Dobré rady:

  • Pokud těstoviny nevaříte okamžitě po přípravě, prosypte je mírně hladkou moukou, aby se k sobě nepřilepily.
  • Uvařené těstoviny prolijte ještě horké trochou oleje nebo je omastěte kouskem másla – nebudou se lepit a zjemní se jejich chuť.
  • Co s uvařenými těstovinami dál? Inspirujte se těstovinovými recepty na www.prostri.cz.