Designová dlažba

Na estetickém dojmu z místa se do velké míry podílí obklady bazénu a okolní dlažba. Pro venkovní bazény v našich klimatických podmínkách se nedoporučuje obkládat zdi bazénu keramikou, protože je velmi pravděpodobné, že dojde k poškození obkladu. Výjimkou mohou být bazény kryté a vytápěné. Nicméně v případě dlažby kolem bazénu je nabídka široká.

Nejoblíbenějším designovým řešením pro dlažbu okolo bazénu jsou imitace přírodních motivů, jako je kámen nebo dřevo. Při výběru by však měla hrát hlavní roli bezpečnost. „Vybrat vhodný stupeň protiskluzu dlažby je zcela zásadní a zdaleka ne jednoduchá záležitost. Neplatí totiž, že každá protiskluzová dlažba je vhodná k bazénu,“ upozorňuje jednatel firmy M.B.KERAMIKA Martin Bezděk.

Kus přírody

Při koupání a relaxaci na sluníčku nechceme koukat jenom na beton. K bazénu to chce i nějakou zeleň, jen musíme dobře promyslet, jaké druhy rostlin zvolíme a kam je přesně umístíme, aby nám neznečistily vodu padajícími listy, nestínily při opalování nebo nepřekážely při vstupu do bazénu či během jeho čištění. Některým rostlinám navíc škodí chlorovaná voda - jde zejména o ovocné keře nesoucí drobné ovoce typu rybíz a maliník. Na šplouchance s chlorem si nepotrpí ani většina okrasných květin. U bazénu snáze přežijí rostliny, které snesou přímé slunce v kombinaci s malou zálivkou - mohou to být skalničky jako netřesky a tařičky, z bylinek pak šalvěj, levandule nebo mateřídouška. Středomořský vzhled dodají bazénu palmy či juty v nádobách.

Osvětlení

Koupat se nemusíme jen přes den, teplo je kolikrát i v pozdních večerních hodinách. Pokud si potrpíte na romantiku, pak oceníte lehké podsvícení bazénu v červených tónech, které dodá večernímu koupání a sezení u bazénu tu správnou atmosféru. Zejména děti si pak oblíbí fosforové led žárovky. Při instalaci podvodního osvětlení se zaměřte především na bezpečnost. Světélka budou celou dobu v kontaktu s vodou, proto je důležité volit minimálně prachotěsné krytí, které je ochrání i vůči tryskající vodě (označení IP 65). Samotnou instalaci světýlek pak svěřte do rukou odborníkovi, abyste měli jistotu, že budete při koupání v bezpečí.

Přelivná hrana

Dojem elegance a luxusu vytváří bazén naplněný až po okraj s perfektně rovnou hladinou. Díky přelivné hraně využijete hloubku bazénu na maximum, a přitom vám neubývá voda. Ta odtéká přelivovým žlábkem do filtrační nádoby, odkud je následně proudovými tryskami vháněna zpět do bazénu. Odtokové kanálky se dají sehnat ve stejném provedení jako dlažba, takže přelivná hrana nemusí narušovat celkový design místa.