Výdaje Státního fondu rozvoje bydlení se příští rok asi sníží o 40 procent na zhruba 5,63 miliardy korun. Méně peněz zřejmě bude na dotace obcím na výstavbu nájemních bytů i na opravy panelových domů. Naopak více asi připadne na výstavbu družstevních bytů. Návrh rozpočtu fondu bydlení vládě znovu předloží ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Vláda měla rozpočet fondu bydlení na programu již minulý týden, na žádost premiéra Jiřího Paroubka ale jednání přerušila. Ministr Martínek měl o podobě rozpočtu ještě jednat s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Změny v návrhu proti minulému týdnu ale podle mluvčí MMR Radky Burketové i ředitele fondu bydlení Jana Wagnera nenastaly.

Snížení výdajů souvisí s tím, že fond se již nemůže spoléhat na poměrně masivní příliv peněz z Fondu národního majetku. Ty byly hlavním příjmem fondu bydlení do roku 2005. Letošní příjmy včetně převodu prostředků z roku 2005 dosáhly 14,3 miliardy korun. Pro rok 2007 se částka patrně sníží na 8,8 miliardy korun.

V příštím roce návrh rozpočtu počítá s podporou všech současných bytových programů. Sníží se však zejména výdaje na nenávratné dotace, které dosahují 43 procent výdajů fondu. Peníze v některých programech proto ministerstvo navrhuje jen v nezbytně nutné výši.

Na úvěry mladým lidem na modernizaci bytu rozpočet fondu zřejmě klesne na 700 milionů z letošních tří miliard korun. Podle ředitele fondu bydlení Jana Wagnera by však tato částka měla být dostatečná. Na úvěry na výstavbu či pořízení bytů pro tuto skupinu obyvatel by výdaje fondu naopak mohly vzrůst o 130 milionů na 1,5 miliardy korun.

Omezení výdajů zřejmě mohou čekat také vlastníci panelových domů. Dotace k úrokům na splácení úvěrů na opravy těchto domů, tzv. program Panel, asi klesnou o 200 milionů na 700 milionů korun. Na dotace na havarijní opravy by mělo připadnout 130 milionů korun, což je o 270 milionů korun méně než letos. Uvažovaná částka je ale přiměřená objemu, který bude pravděpodobně využit na tyto účely v letošním roce, uvádí se ve zprávě vládě.

S vyššími prostředky se na druhou stranu počítá pro bytová družstva na výstavbu bytů, kterých by se díky stomilionové dotaci mohlo postavit zhruba 1000. Nově má fond vyčleněno 300 milionů korun na připravovaný program na opravy, modernizace a regenerace jiných než panelových domů.

Nejpozději od roku 2008 bude fond potřebovat externí příjmy, například dotace ze státního rozpočtu. Jinak hrozí, že by nemohl pokračovat v poskytování dotací, uvádí se ve zprávě vládě. Dříve se také uvažovalo o tom, že by fond mohl získávat peníze z části výnosu daně z převodu nemovitostí, zatím ale tento záměr nebyl schválen.

Zdroj: ČTK