Rozhodli jste se pro přírodní podlahový materiál? Pak dejte šanci bambusovým podlahám. Je to jediná travina, ze které se může vyrábět podlaha. Jedná se o lisovaný bambus, který se zpracovává novou technologií výroby. Pokud si bambusové podlahy pořídíte, můžete se těšit až na dvojnásobnou tvrdost oproti klasickému červenému dubu.

Proč právě bambus?

Bambus má velký potenciál - je to rychle obnovitelný zdroj materiálu. Roste totiž oproti běžným dřevinám rychleji. Těží se a zpracovává už po 4 až 6 letech. Podlahy se vyrábějí ze spodní silné části stébel, ze kterých se technologickým procesem zhotovují přesné lamely. Podlahové dílce se vyrábějí skládáním a lepením těchto lamel, případně jejich štěpením a lisováním.

Vlastnosti a výhody bambusové podlahy

Bambus je ekologický, extrémně tvrdý, ale zároveň pružný. Je také nenáročný na údržbu - snadno z něj odstraníte skvrny. Skvěle odolává vlivům okolního prostředí a neztrácí tak svou barvu. Zákazníky si získává také svým netradičním elegantním designem. Využívají ho často architekti, kteří vytváří originální interiéry. Povrch mimořádně odolává možnému poničení, proto se hojně využívá například na podlahy v tělocvičnách.

Nevýhody bambusové podlahy

Podlahy z bambusu jsou sice odolné proti vodě, ale když je jí moc, snáší to špatně. Pokud například přelijete pokojovou rostlinu a necháte ji v nadbytku vody stát příliš dlouho (například týden), hrozí, že v tomto místě nabobtná. Vysoká vlhkost v koupelně proto není pro bambusové podlahy to pravé ořechové. Pro zvýšení ochrany lze podlahu pravidelně lakovat.

Zdroj: ceskypodlahar.cz, living.cz