Pokud je při zařizování či rekonstrukci koupelny vaším hlavním motorem design, pak je umyvadlo na desku skvělou volbou. Opravdu to vypadá skvěle, alespoň na fotografiích. Navíc máte na výběr z většího množství materiálů, než kdybyste si pořizovali umyvadlo závěsné či zapuštěné do skříňky: můžete zvolit moderní varianty jako kámen, sklo či dřevo, variabilní jsou i tvary.

Zásadní výhodou umyvadla na desku je, že se vám vytvoří prostor okolo, který poslouží jako odkládací plocha pro kartáček na zuby, mýdlo nebo třeba šminky. Nastává otázka, jak velkou desku budeme potřebovat a zda umyvadlo umístíme klasicky do jejího středu, nebo raději ke kraji. Desky pod umyvadlo se dají zakoupit nepředvrtané, otvor pro odpad umyvadla pak lze vyvrtat podle potřeby v jakémkoli místě.

Variabilní je také umístění baterie. Jestliže volíte stojánkovou, nemusí být nutně uprostřed, může stát i z boku, záleží jen na tom, jak vám to vyhovuje. Dbejte jen na to, abyste zvolili stojánkovou baterii dostatečné výšky.

Dobře změřit se musí také vzdálenost od země po hranu umyvadla. Pro pohodlné mytí rukou průměrně vzrostlé dospělé osoby se doporučuje výška umyvadla 85 cm, rodiny s geny dlouhánů si však mohou desku nastavit tak, aby hrana umyvadla byla o 5 až 8 cm výše.

Co vás od umyvadla na desku může odradit, je horší čištění v místech, kde se umyvadlo stýká s deskou. Druhou zásadní nevýhodou je, že designovým umyvadlům většinou chybí přepad: pokud náhodou zapomenete, že umyvadlo napouštíte, způsobíte potopu. Některá umyvadla na desku, která se instalují těsně ke zdi, nicméně přepad mají, výběr tvarů je pak však omezenější.