Předností stavebnicových systémů je možnost co nejvyšší přípravy stavby přímo ve výrobě a z toho vyplývající kvalita, přesnost a jednoduchost realizace, samotná výstavba je také rychlejší i proto, že její součástí nejsou takzvané mokré procesy. Významným plusovým aspektem je i cena, díky typizovaným projektům a sériové výrobě bývá oproti jiným stavbám nižší. Díky krátkému času výstavby není velkým problémem ani počasí, které stavbu ovlivňuje výrazněji pouze při finálních povrchových úpravách a podobně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

I montované konstrukce jsou již běžně projektované jako nízkoenergetické, mají výborné technické i energetické ukazatele, důležitá je ekologičnost technologií a v různém stupni i použitých stavebních materiálů, a současně menší potřeba chemických spojovacích materiálů. Finančních a energetických úspor je dosahováno nejen na staveništi, ale i při provozu domu. Je možné zvolit i pasivní montovaný dům, případně difuzně otevřenou, či naopak uzavřenou konstrukci.

Výhodou u všech lehkých i těžkých montovaných konstrukcí je primární zabudování rozvodů plynu, vodovodních a elektrických sítí a kanalizace. Panelové stavby jsou také vysoce stabilní z hlediska statiky, při precizním provedení základové desky v běžných geologických podmínkách stavba nesedá a nedochází k nežádoucím změnám. Pokud jde o současné panely na bázi betonu, mají oproti nechvalně známým panelákům mnohem lepší tepelně-izolační i akumulační vlastnosti. Výhodou je i eliminace tepelných mostů.

Určitou předností je dokonce i utilitárnost – zákazník ví, jak bude dům vypadat a jaké bude mít vlastnosti. Ovšem i tyto stavby nabízejí určitou možnost především dispozičních vnitřních úprav, samozřejmostí je již také větší výběr interiérového vybavení, zařízení, obkladů, podlah a podobně. Jak u betonu, tak u dřevostaveb je možná i zakázková výroba atypických prvků.