Koho už nebaví při záplavě sněhu po chodnících a vjezdové cestě tlačit sněhové hrablo, ale ani do koupě sněhové frézy se mu příliš nechce, může zauvažovat o stálém a pohodlném vylepšení – o elektricky vyhřívaných chodnících. Sněhu a hlavně nebezpečného náledí i rozmoklé břečky se tak navždy zbaví důležitá místa kolem domu: vstup a přístupová cesta od branky, nájezd do garáže, ale i libovolná místa na zahradě – parkovací plochy a zahradní cestičky třeba vedoucí k zahradní kůlně nebo chatce. Místa, která jsou v zimě nejen nepříjemná, ale také nebezpečná, jsou zejména kluzké zahradní schody a chodníky a také namrzlé prudce klesající nájezdy do suterénních garáží. Právě vyhřívání těchto nájezdů přináší zvýšený komfort, příkrý přístup do garáže se stane celoročně bezpečně sjízdným. Totéž platí pro temperování chodníků a nájezdů, které používá osoba na invalidním vozíku.

Elektrické vyhřívání chodníků tedy značně zvyšuje nejen pohodlí, ale také naši bezpečnost. Zlepšení ocení všichni, ale zejména méně mobilní lidé a senioři. Také s dětským kočárkem je rozdíl vjíždět do domu z rozmoklého sněhu a ze zcela suchého chodníku. Pro pohodlný a hlavně bezpečný přístup k domu v zimním období často postačí instalovat topné kabely jen v nejkritičtějších místech chodníku nebo pěší zóny. V těchto případech je instalace jednoduchá, rychlá a vzhledem k ostatním výhodám, které přináší, ne tak ekonomicky náročná.

Elektrické temperování chodníků a dalších míst provádějí specializované firmy kabelovým topným systémem; topné kabely se zvýšenou mechanickou odolností. Zabudovávají se do betonové desky nebo pískového lože pod finálním povrchem chodníku - z asfaltu, betonové (zámkové) dlažby. Termokabely se pokládají rovnoměrně na čistou podkladní plochu zbavenou všech ostrých předmětů (ostrých kamenů apod.), které by mohly způsobit jejich poškození. Při jejich pokládce musí být dodržena pravidelná vzdálenost mezi jednotlivými smyčkami kabelu, ta musí být shodná se šířkou smyček.

A jak se celý systém ovládá? Nejlevnější a nejjednodušší je to manuálně – prostě „chodníkové topení“ zapneme a zase vypneme. Problém je, že třeba nejsme doma v okamžiku, kdy by systém potřeboval zapnout. Případně neodhadneme vhodný čas zapnutí, takže nám stoupají náklady na elektrickou energii. Ekonomičtější je proto řízení venkovního topného systému automaticky - pomocí termostatu a vlhkostního čidla, kterým lze také systém doplnit.

-ag-Foto: Devi

Související článek:Zimní ochrana okapů a svodů